Obsah vody v organismu dospělého člověka je zhruba 50 - 60 % a u dětí je to ještě mnohem více, a to 80 - 85 %. Přijatou vodu pak nevylučujeme jen močí, ale také kůží, plícemi a stolicí. V organismu pak zůstane jen 0,5 – 3 % vody a to je určeno našimi růstovými potřebami.

  • Odborníci pak často uvádějí, že průměrné množství vypitých tekutin by mělo být kolem 2 – 2,5 litrů za den.

Přesto se takové množství nedá aplikovat na každého stejně. Vždy závisí na našem věku, pohlaví, hmotnosti, na teplotě vnějšího prostředí, fyzické aktivitě, typu práce, způsobu stravování a také na zdravotním stavu.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ženy by měly vzít v úvahu také svůj menstruační cyklus. Ženské tělo má při menstruaci tendence k zadržování vody, vzniku otoků a také se objevují častější výkyvy množství v jednotlivých částech těla. (Pozor! To může být způsobeno také špatným stravováním.)

Průběžně po celý den

V horkém počasí, při zvýšené tělesné aktivitě nebo těžké manuální práci se doporučuje vypít tekutin více, než je pro nás běžné. To, kolik máme vypít tekutin, také ovlivňuje náš jídelníček. Pokud se hlavně v letních měsících skládá ze zeleniny a ovoce či mléčných výrobků, může být příjem tekutin o něco nižší. Důležité je také myslet na to, abychom pili plynule po celý den. Zdraví nebezpečné je nárazové pití. Přepitím se dostavuje pocit tlaku a plného žaludku, který vodu není schopen plně absorbovat. Navíc přílišným pitím můžeme poškodit ledviny a srdce a projevem takového problému mohou být otoky, nejčastěji kolem kotníků.

Kafe.cz říká:

  • Do pitného režimu se nepočítají alkohol a káva. Zaprvé jimi nezaženeme žízeň a zároveň nás také odvodňují. Stejně tak to dělají třeba silné čaje.

Základem je voda

Čistá voda by měla být základem našeho pitného režimu. Dnes už není nutné vyhýbat se vodě z kohoutku, protože ta je většinou přísně kontrolována a splňuje hygienická kritéria. Nákupem balených vod nic nezkazíte, ale zdá se to i zbytečné. Pokud přece jenom váháte a nejste si jisti kvalitou vaší vody, kupte si filtr a nebo vybírejte v obchodě vodu kojeneckou. Pokud cestujete do zahraničí, vždy si v cestovní kanceláři nebo od delegáta zjistěte, jak je na tom země s pitnou vodou. V zahraničí můžete navíc použít dostupné přípravky k úpravě vody, jako jsou třeba chlorované tablety.

Jak vypočítat správný pitný režim:

Svoji váhu vynásobte koeficientem 0,035 a výsledek je doporučená denní dávka tekutin v litrech. Při nadváze připočtěte za každých 11 kg navíc k výsledku 0,25 litru.

Příklad:
65 kg x 0,035 = 2,275 litrů tekutin denně

Co vám pomůže dodržovat pitný režim

Mějte vodu na očích!

Nejlepším pomocníkem v dodržování pitného režimu je mít vodu stále na očích. Připravujete nějakou oslavu nebo jen sedíte s rodinou na zahradě. Pak je dobré nalít vodu do velkého džbánu, přidat k ní led, citron nebo okurky a pravidelně pít.

Myslete na teplotu!

V horkých měsících se nedoporučuje pít příliš vychlazenou vodu. Může tak hrozit například angína nebo jiné onemocnění dýchacích cest. Přesto je ale potřeba osvěžení, kterého můžete dosáhnout pár kostkami ledu.

„Lepší“ voda z kohoutku

Bojíte se vody, co vám teče z kohoutku? Nepřipomíná vám zrovna horský pramen a rozhodně se nezdá, že by měla být zdravá. Nemusíte hned běžet do supermarketu pro balenou vodu. V některých případech se vyplatí také filtry, které naši vodu vyčistí.

Co byste měli pít?

Voda: je nejlepším zdrojem tekutin je samozřejmě obyčejná voda, a to nejlépe v neperlivé či jen jemně perlivé formě.
Zelený čaj: pomáhá snížit riziko vzniku osteoporózy, rakoviny a srdečních chorob. Je bohatý na antioxidanty, které chrání buňky před karcinogeny (tedy rakovinotvorných látek) a pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Zároveň uvolňují cévy, brání tvorbě krevních sraženin, které spouštějí infarkt nebo mrtvici. Obsahuje také fluorid, který posiluje zuby.
Mátový čaj: mezi další „léčivé“ čaje patří také čaj z čerstvé máty. Ten zmírňuje křeče, uvolňuje svaly, bojuje proti ztuhlosti a bolesti a pomáhá nám s trávením.
Brusinkový džus
Pomerančový džus
Mléko:
nejlépe polotučné či nízkotučné. Mléko dodává našemu organismu vápník a obsahuje také vitamin D, který potřebný právě pro jeho ukládání, navíc chrání před osteoporózou.