Zejména v letních vedrech, při vysoké fyzické zátěži, ale také při stresu je potu víc. Přirozené je vypotit za den asi půl až jeden litr, přičemž v podpaží by se „nasbírala“ asi jedna kávová lžička (0,006 l). Jsou ovšem lidé, kteří pot v této exponované části těla můžou měřit na polévkové lžíce nebo dokonce dvoudecky.

„Nadměrné pocení, primární hyperhidróza vyvolaná emocemi bez zjevné příčiny, podle statistických odhadů trápí asi jedno procento populace,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Fajkošová. Kromě emocí - a to i kladných, jako je radost, ale především úzkosti či strachu, se ne nadarmo okamžiky hrůzy spojují se studeným potem na čele nebo zádech - způsobuje zvýšené pocení i požití kofeinu, alkoholu a kořeněných jídel.

Vliv na produkci potních žláz má také tělesná hmotnost: obézní lidé se potýkají s hyperhidrózou častěji.

Varovný příznak

Hyperhidróza je však rovněž typický symptom některých chorob. Vyskytuje se například u některých endokrinních onemocnění jako cukrovka, poruchy funkce štítné žlázy nebo hypofýzy. Provází také hormonální změny - klimakterium, těhotenství, někdy i menstruaci.

Mnohdy právě dříve nepozorovaná potivost může upozornit na vážnější choroby, jako jsou vysoký krevní tlak a některá onemocnění srdeční nebo onemocnění neurologická (syndrom karpálního tunelu, Parkinsonova choroba) či některé rakoviny (zvlášť ze skupiny lymfomů).

Pocení je také jeden z příznaků infekčních nemocí (AIDS, TBC, malárie, běžné infekce doprovázené horečkou). Zvýšené pocení způsobuje mnohdy užívání některých léků (antidepresiv a medikamentů snižujících horečku či vysoký krevní tlak). Nadměrné pocení zejména v kombinaci s velkou únavou je lépe konzultovat s lékařem.

„První krok k odstranění zvýšené tvorby potu je zjištění, zda jeho příčinou není nějaká nemoc. V takovém případě kosmetika nepomůže a je třeba léčit primární chorobu,“ konstatuje Kateřina Fajkošová.

Těžký život „smraďocha“

Jestliže stékající čúrky potu na zádech, mokré dlaně i zvlhlé čelo způsobují u jinak zdravých lidí emoční stres, jako v začarovaném kruhu ještě větší stres vzniká ze zápachu, jenž pot provází.

Ačkoli sám pot je čirá čichově neutrální tekutina, obsahuje organické složky (cukry, tuky, aminokyseliny), které se působením všudypřítomných bakterií rozkládají. Vzniklý nepříjemný zápach „smraďocha“ společensky diskvalifikuje. „Ultimátum moderní doby je nesmrdět,“ tvrdí psycholog PhDr. Jeroným Klimeš.

Útok na náš nejstarší a zároveň nejméně probádaný smysl - čich - totiž velice těžce neseme. Kdo nám „nevoní“, toho odmítáme, ať už jde o vztahy partnerské, přátelské, pracovní či obchodní. Jednotka pro měření čichových vjemů se jmenuje olf (z latinského olfaktorický = čichový).

Jeden olf představuje dospělý člověk v klidové poloze, který „bere“ 0,7 koupele denně. Silný kuřák „vyzařuje“ 25 olfů a zapocený atlet po výkonu 30 olfů. „V mnoha případech potíže s tělesným zápachem pomůže odstranit zvýšená hygiena, užívání vhodných antiperspirantů a deodorantů.

S psychologem je třeba konzultovat pocení, pokud na něj člověk myslí tolik, že ho to začíná omezovat v jeho hlavních aktivitách; třeba myslí-li místo na prezentaci víc na to, že se bude potit, že si někdo všimne, že má mokrou košili v podpaží a podobně.

Stejně tak je na místě řešit, pokud se kvůli pocení vyhýbá navazování obchodních kontaktů či má problémy se seznamováním,“ říká Jeroným Klimeš. Různé psychohygienické techniky můžou přispět ke snížení trémy a tím i omezení pocení.

Pomoci může i estetická medicína - lokalizovanou hyperhidrózu, která postihuje především dlaně, plosky nohou, podpaží a obličej celkem úspěšně léčí například aplikace botulotoxinu. Efekt vydrží šest až devět měsíců. Výjimečně se používají klasické chirurgické metody, kdy se část kůže příliš zásobená potními žlázkami vytne.

„V případě generalizované hyperhidrózy, kdy k projevům pocení dochází po celém těle, se nejlépe osvědčují režimová opatření - nošení vzdušného oděvu z přírodních materiálů jako len, bavlna nebo hedvábí, případně funkčního oblečení, které pot odvádí. Existují dokonce vložky do podpaží,“ doporučuje Kateřina Fajkošová.

Potit se je zkrátka lidské, zdravé (pot má významnou termoregulační funkci) a nutné. Bez zápachu se ale obejít můžeme.