Zjišťovali jsme, jaké otázky ženy, které se cvičením začínají, zajímají nejvíce. A snažili jsme se najít odpovědi na ty nejčastější z nich. S tím nám pomohlo hned několik výživových specialistek a trenérek EXPRESKY- 30minutový kruhový trénink pro ženy z celé ČR.

Jak se před cvičením rozehřát?

Tělo se musí na cvičení připravit postupně. Je dobré mu sdělit jednoznačnou informaci o tom, co ho čeká. Pro začátek je tedy dobré rozhýbat klouby, které jsou při tréninku namáhány nejvíce: krk, ramena, lokty, zápěstí, kyčle, kolena a kotníky. Stačí obyčejné pomalé krouživé pohyby. Vždycky začínejte od hlavy a postupujte ke končetinám. Nohy můžete rozhýbat například předkopáváním či zakopáváním. Po aktivaci kloubů je důležité zvýšit průtok krve ve svalech. K tomu poslouží například obyčejný běh na místě. Pokud si chcete tuto fázi zpestřit, zkuste místo fádního běhu rychlé výpady do stran nebo skákání přes švihadlo.

Co a kdy jíst před cvičením?

Určitě se shodneme, že cvičit s plným žaludkem není nic příjemného. Na druhé straně křeče z hladu vám k optimálnímu výkonu také nepomohou. V době tréninku by už jídlo mělo být strávené, proto doporučuji najíst se 2 – 3 hodiny před cvičením. Hodně však záleží na tom, co a jaké množství jste snědly. Obecně lze doporučit lehce stravitelné potraviny bohaté na sacharidy, jako jsou těstoviny, ovoce, zelenina, pečivo, energetické tyčinky a nápoje.

Co je to optimální tepová frekvence?

Cílem protažení a zahřátí je kromě prokrvení svalů i nastavení těla do optimální tepové frekvence. Pohyb ve „správné tepovce“ je totiž klíčem k úspěšnému spalování tuků. Kruhový trénink je v tomto ohledu naprosto unikátní. Do optimální tepové frekvence se díky rychlému střídání aerobních a anaerobních aktivit dostanete za pár minut a udržíte ho v této hladině po celou dobu tréninku.

Kdy mám zařadit strečink?

Klasický strečink, kdy zůstáváte po dobu 15 – 20 sekund v maximální pozici, se doporučuje až po cvičení, kdy jsou svaly rozehřáté. Před cvičením udělá větší službu lehké protažení, stačí po dobu dvou až tří minut. Správným protažením předcházíte nežádoucím zraněním, jako je například natržení svalového úponu. Nezapomeňte, že se na trénink připravujete nejen fyzicky, ale i psychicky. Hormony, které se vám při rozcvičování uvolňují, vám určitě pomohou dostat se do té správné tréninkové nálady.

Opravdu existuje zlatá hodina?

Víte, že půl hodiny až hodinu po cvičení má vaše tělo největší schopnost využít všechny přijaté kalorie na regeneraci těla? Neukládá je v podobě tuků. Využijte toho a do hodiny po cvičení dodejte svým unaveným svalům palivo, aby se zotavily. K tomuto účelu se nejlépe hodí nízkotučné potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou například vajíčka, netučný tvaroh, sojové výrobky či libové maso.

Kafe.cz říká:

  • Zajímá-li vás kruhový trénink, pak se podívejte na www.expreska.cz, kde najdete důležité informace a také si můžete vybrat pobočku vašemu bydlišti nejbližší.