Když se v červenci roku 1976 sešlo v jednom hotelu ve Philadelphii 4400 veteránů americké legie, nikdo netušil, že půjde o setkání tragické. U 149 lidí se totiž začaly náhle projevovat příznaky neznámé plicní nemoci a 29 z nich zemřelo. Nemoc získala jméno Legionářská.

Zákeřná bakterie z vody a půdy

Jako původci záhadné nemoci se ukázaly bakterie z rodu Legionella, kterým se daří ve vlhkém prostředí. Žijí ve vodě a v půdě, rozšiřují se klimatizací, vzduchotechnikou, aerosoly, vodovody apod. Legionella se šíří vzduchem, k nákaze tedy dochází vdechnutím kapének obsahující zmíněné bakterie. Epidemie legionelózy se proto vyskytují nejčastěji v souvislosti s poruchou vzduchotechniky v hotelích, anebo nemocnicích, proto se o ní často mluví také jako o Nemoci hotelů a nemocnic. Infikovat se ale můžete i z vody – např. kloktáním či kontaktem s poraněnou kůží.

Kafe.cz zjistilo:

Známé počty obětí Legionářské nemoci:

  • Philadelphia, 1976: 149 nakažených, 29 mrtvých
  • Česká republika, 1998: 13 nemocných, 8 mrtvých
  • Holandsko, 1999: 200 nemocných, 17 mrtvých
  • Francie, 2003: 30 nemocných, 3 mrtví

Příznaky má jako zápal plic

Legionářská nemoc je vždy spojená se zápalem plic a může se i stejně projevovat, tedy teplotou, kašlem s vykašláváním a bolestmi na hrudi. K tomu se většinou přidává vodnatý průjem, nevolnost, zvracení, či zmatenost. Léčí se antibiotiky a v závislosti na stavu nemocného může být i smrtelná. Podle statistik se úmrtnost pohybuje kolem 15 %, v případě, že není léčena, pak až v 80 % případů!

Paní Helena: „Manžel málem umřel!“

„Manžel se ze služební cesty ze zahraničí vrátil s horečkami a kašlem. Doktoři ho nejdříve odbyli, že jde o nachlazení. Když se stav zhoršoval, jeli jsme do nemocnice, kde řekli, že má zápal plic. Jenže horečky ještě stouply, manžel začal hrozně zvracet a chvílemi mě ani nepoznával! Nakonec se ukázalo, že má Legionářskou nemoc,“ popisuje paní Helena. „Doktoři přiznali, že na to přišli za pět minut dvanáct, nemusel to totiž přežít. A kde k tomu přišel? V zahraničním hotelu! Stejně jako jeho kolega,“ pokračuje. „Myslím, že by každý měl vědět, že tato nemoc existuje, aby na ni mohl doktory upozornit,“ zakončuje paní Helena.

Muži onemocní třikrát častěji

Ženy může potěšit jeden fakt – i když se jim Legionářská nemoc zdaleka nevyhýbá, třikrát častěji onemocní muži. Mezi další rizikové skupiny patří kuřáci a lidé nad 40 let. Ohroženi jsou zejména lidé se sníženou imunitou, po transplantacích apod. S nimi byla spojena nejznámější epidemie u nás – v červnu 1998 onemocnělo v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny třináct pacientů po transplantaci jater – osm jich zemřelo.

Kafe.cz zjistilo:

  • V USA se ročně objevuje 8 000 až 18 000 nakažených.
  • U nás nemoc nepodléhá hlášení, lékaři tedy odhadují přibližně 500 nakažených ročně.
  • Před nemocí se zatím nedá účinně bránit, neexistuje žádné očkování. Význam má především prevence v hotelích a v nemocnicích. Legionelly totiž lze zničit pomocí teploty, minimálně při 50° C, ovšem až za několik hodin. Doba usmrcení se však pohybuje kolem několika hodin, až při teplotě nad 70stupňů Celsia se zkracuje na pár vteřin.