Marně manželovi vykládám, že odborníci, které vyhledávám, jsou většinou také lékaři. Mele pořád svou: „Já jim nevěřím. Vystudovali medicínu, pak se na ni vybodli, protože nevynášela.

Situaci nehroťte, vsaďte na diplomacii!

Odpovídá PhDr. Petr Šmolka, psycholog

  • Nejsem odborník na chlamydie (natož na ty plicní) a neumím posoudit, jaká léčba je a jaká není účinná, ani funkčnost nákladných přístrojů. Zato vím něco jiného, téměř biblického: i v běžném životě platí „věř a víra tvá tě uzdraví“. A také není od věci té víře občas trochu pomoci. Zároveň platí, že ani nejlepší odborná péče nebude dost efektivní, chybí-li víra v ní.
  • Nejen v klasické medicíně naleznete lékaře dobré a špatné, stejné je to i v alternativních oborech. Každý „alternativec“ rozhodně nemusí být šarlatán, i když mezi nimi šarlatáni jsou. Rozlišoval bych mezi tím, kdo okolo nás vrtí virgulí, a tím, kdo se třeba po studiu tradiční východní medicíny rozhodne využívat akupunkturu.
  • Na dnešním příběhu je ale z mého pohledu možná ještě podstatnější stránka vztahová. Renata je nepochybně v situaci, kdy by uvítala manželovu pomoc. Místo ní se jí dostává výčitek a kritiky. Přitom i její muž má právo na svůj názor a své pocity. Nikdy však nebyl v kůži své ženy, tudíž nemůže posoudit, jak se cítí. Přesto by se Renata už neměla snažit přesvědčovat ho o své pravdě, ať si myslí své.
  • Manžel zatím sice vrčí, ale ve skutečnosti jí pomáhá dotovat léčbu finančně. Za to by si zasloužil občas nějaké ocenění! Renata by mu měla dát najevo, jak si váží této dosavadní pomoci, když ví, jak těžké to pro něj musí být. Není totiž žádné umění podporovat partnera v tom, s čím souhlasíme. Je však úctyhodné, pokud tak činíme i tam, kde se zvolenou cestou vnitřně nesouhlasíme.
  • Kdyby však šlo opravdu do tuhého, pak manželovo konto není nejspíš pouze jeho, ale jich obou (pokud si ovšem nenechali zúžit či zrušit SJM - společné jmění manželů).