Bibi a Poldi patřili k největším atrakcím své zoo, o jejich stoleté manželské věrnosti se často psalo v novinách. Teď se však Bibi rozhodla, že idylky bylo dost, a tvrdě na chudáka Poldiho vyjela. Vzhledem k tomu, že oba váží přes metrák, byla to dost drsná podívaná. Bibi dokonce Poldiho pokousala a utrhla mu kus krunýře! „Manželská poradna“ ošetřovatelů nezabrala – neztrácejí však naději do budoucna.

Když si beran bere laň

V zoologických zahradách celého světa probíhá párování zvířat zhruba tak, jako tomu bylo mezi lidmi za časů Prodané nevěsty. Ošetřovatelé na místě rodičů rozhodují, kdo se ke komu hodí a jak dlouho bude svazek trvat. Stále více ale přitom naštěstí dávají i na názor zvířat, ten dovedou naši „menší bratři“ vyjádřit velmi razantním způsobem.

„Slávek je výjimečný tím, že je galantní k samicím a ohleduplný k mláďatům,“ dozvídáme se. „Nikdy žádnému ze svých potomků neublížil, jak to jinak hroši běžně dělají, a své partnerce dokonce často dává přednost na schodech do bazénku!“ Slávka a Marušku dala dohromady povodeň v roce 2002. Hrošímu gentlemanovi velká voda vzala jeho tehdejší rodinu – partnerku Lentilku a dceru Barborku. Maruška přišla do Prahy, aby Lentilku nahradila.

Slávek se stal v poničené zoo symbolem naděje. Prokop a Markéta jsou zase chovný pár dvojzoborožců nosorožčích. „V roce 2007 společně poprvé odchovali mládě a v následujícím roce tento úspěch zopakovali. Loni i letos pak přivedli na svět dvojčata, což je v chovu dvojzoborožců rarita, která z Prokopa a Markéty činí naprosto výjimečné rodiče,“ říká Tereza Palečková.

Mláďata dvojzoborožců ovšem přicházejí na svět způsobem, který pro matku není moc radostný. Markéta sedí na vejcích v dutině stromu, do níž ji Prokop zazdí směsí trusu a hlíny. Ponechává přitom jen malý otvor, kudy může Markéta vystrčit zobák a brát si od něj potravu. Tak sedí na vejcích a potom se také stará o mláďata. Celkem zůstává zazděná až tři měsíce!

Zubří pohrobek a superrodiče servalové

Některé příběhy ze zoo jsou spíš dojemné. Třeba ten o zubřici Tamaře (14) a zubrovi Karlovi (7), kdysi hvězdách zahrady v Hodoníně. Žili tu spolu ale jen krátce. Pak Karel zemřel na selhání ledvin a možná i následky stresu, jejž u něj vyvolal přesun z rodné farmy. V zoo zavládl smutek, který ukončilo až podezřelé tloustnutí Tamary, do té doby jalovice-netýkavky. Jak se ukázalo, Karel se stihl stát otcem doslova v hodině dvanácté své ho života! Díky tomu dnes v Hodoníně mají roztomilou zubří holčičku Karlu. „Poslední pozdrav od nebohého samce,“ říká tisková mluvčí zoo Bohuna Mikulicová. Cílem partnerského soužití zvířat je přivést na svět potomky a v tomto ohledu se osazenstvo našich zoo činí. Od roku 2009 například má pár orlosupů bradatých v zoo Ostrava pravidelně potomstvo. Na zvířata tohoto druhu žijící v zajetí je to velmi pozoruhodný výkon! Všechna malá orlosupátka byla mimochodem vypuštěna do volné přírody v Alpách – stalo se tak v rámci mezinárodního projektu návratu těchto krásných tvorů do jejich původního prostředí. Rekordmany v plodnosti se chlubí zoo Dvůr Králové. Zdejší slavná dvojice servalů (to je malá africká kočka s krátkým ocasem a dlouhýma nohama) totiž přivedla na svět už 44 potomků! Samec Batul a samice Hýta se rozmnožování věnují opravdu důkladně a se zaujetím: Hýta se matkou několika roztomilých koťátek stává i dvakrát ročně…