Poprvé se objevil na obrazovce 3. června roku 1985. Nikdo tenkrát netušil, jak dlouho noční show Larry King Live vydrží. Vydržela čtvrt století.

Jejímu protagonistovi, jenž před svůj stylový stolní mikrofon pozval asi 42 000 osobností z nejrůznějších oborů, vynesla přezdívku zpovědník Ameriky.

Narodil se v newyorském Brooklynu 9. listopadu roku 1933 jako Lawrence Harvey Zeiger. Jeho rodiče se přistěhovali z Rakouska. Otec zemřel, když mu bylo devět, matka děti živila ze sociálních dávek.

Larry vystudoval základní školu, a jak později vzpomínal, na moderátora si hrál už jako dítě v koupelně. Začínal v roce 1957 v rozhlase na Floridě a při prvním vysílání prý ze sebe nevydal ani hlásku.

Pak se konečně chytil a posluchačům oznámil: „To je dneska moje první vysílání v životě, jsem trochu nervózní a můj manažer mi právě dal i nové jméno. Od této chvíle se jmenuju Larry King.“

Měl úspěch, ale také slabost pro krásné ženy a luxus. V roce 1968 ho poznamenal ošklivý skandál. To když 5 000 dolarů, jež měl předat prokurátorovi Jimu Garrisonovi, který tenkrát vedl vyšetřování vraždy prezidenta J. F. Kennedyho, použil na zaplacení vlastního dluhu. Prasklo to a roku 1971 byl zatčen.

Pak se dlouho nemohl chytit, škraloup ho provázel a věřitelů se taky docela nezbavil. Až v roce 1978 zakotvil u rozhlasového mikrofonu a jeho Larry King Show získala miliony posluchačů.

Kde je to tajemství

Larry vždycky věděl jak na to, aby se o něm mluvilo. Tak se například osmkrát oženil, krásku z Playboye Alene Akinsonovou si vzal dokonce dvakrát.

Jeho současná manželka je blonďatá country zpěvačka, modelka a herečka Shawn Southwicková. Vzali se v roce 1997. Jeden z hlavních důvodů jeho odchodu z pořadu je i to, aby se mohl věnovat rodině.

Před několika dny padlo rozhodnutí, že jej od ledna vystřídá britský modrátor a herec Piers Morgan, kterého Amerika zná jako jednoho z porotců America's Got Talent.

Když se Larryho kdysi ptali, v čem je tajemství jeho neuvěřitelné kariéry, odpověděl: „Možná jediné tajemství je, že to žádné tajemství není. Snažím se pouze, abych kladl zajímavé dotazy a byl slušný. Lidé vědí, že můžou mému pořadu důvěřovat.“

Ačkoli ho právě za tento osobní a přátelský přístup někdy kritizovali, nedal se: „Nevěřím tomu, že s ostrou konfrontací člověk něčeho dosáhne, že se od svých hostů skutečně něco nového dozví. Já se chci něco dovědět, ne se sám profilovat.“

V každém případě show vzhledem vlastně nenápadného muže s velkými brýlemi, který hlavy států i superhvězdy zpovídal zásadně v košili ozdobené širokými šlemi, je fenomén, jaký nemá obdoby.

Vliv pořadu na veřejné mínění USA byl obrovský. V poslední době sledovanost rapidně klesla, což byl také důvod Kingova rozhodnutí.

Odcházel ovšem bez jakékoli skepse, ta se k jeho vitalitě ani nehodí: „Nemám žádný plán, ale hrozně se těším. Život teď bude ještě lepší. Už prostě nejsem nejmladší. Myslím, že je na čase odejít. Své noční šle tak pro tuto chvíli pověsím na hřebík,“ pronesl legendární Larry King.