Jahody jsou oblíbeným ovocem i pro Alici, která malého milovníka jahod s sebou vzala na exkurzi na farmu. Sama má početnou rodinu, vaření je pro ni však nejen povinnost a nutnost, ale i radost. Dává důraz na čerstvé suroviny, ve kterých chuť a vůni nepřebije „chemie“. Jahody ze společnosti Berry servis, s. r. o., firmy, kterou v roce 1999 založili tři spolužáci, tyto její požadavky splňují. Nejen na farmě nebo na trzích, ale i na pultech obchodních řetězců, například v Albertu, kam tato společnost své ovoce dodává.

Postupně se zapáleným specialistům na „berries“ (bobule) – kromě jahod pěstují také červené a žluté maliny i ostružiny – podařilo vyselektovat odrůdy jahod, které se hodí do našich podmínek. Díky velkým výkyvům teplot jsou zdejší jahody sladší. Za slunečných dnů „nakumulují“ víc cukru, za těch deštivých „nasají“ vodu. Stinná stránka: rychleji se kazí a potřebují dobrou péči při úschově. Firma se proto snaží, aby od nasbírání červených plodů až po prodej v obchodě neuplynulo víc než 24 hodin. Alice se na vlastní oči mohla přesvědčit, že ihned po sběru se jahody zchlazují a putují do místnosti, kam se vhání ozón, který prodlouží jejich čerstvost o další den.

Alici překvapil fakt, že jedna rostlina plodí asi čtyři roky a ročně se na ní urodí skoro půl kila jahod. Sklízejí se od května (letos se začalo už 11. 5.) do konce října. Ve špičce sbírá na 30 jahodových hektarech firmy až 120 lidí. Personál, který o sladké červené poklady pečuje, dostává přibližně každých 14 dní školení od Holanďanů. Ti jsou totiž pěstitelskou špičkou. Také technologie firmy jsou na světové úrovni, zkušenosti pro jejich pořízení nasbírali majitelé v další jahodové velmoci, Anglii.

Z jahod a ostatních „bobulí“ vyrábějí také domácí džemy, ten jahodový získal vloni ocenění Regionální potravina roku. Ovoce zpracovávají i v pálenici. „Na farmě se mi moc líbilo. Kolem je příjemná krajina a jahody byly fakt výborné. Využila jsem i možnost samosběru, i když našemu Albertu můžu zodpovědně dát za čerstvost jedničku s hvězdičkou,“ říká Alice. „Džem jsem ale neuvařila a na koláč taky nezbylo. U nás doma mají všichni nejradši jahody ,přírodní‘ – s cukrem a šlehačkou, děti s tvarohem nebo jogurtem. Košík, který jsem si z návštěvy farmy přivezla, byl hodně rychle prázdný.“