Letos se o ní píše nejen v souvislosti s turné, kde představuje svou poslední desku The Fame Monster, ale také jako o módní ikoně. Její fotky, kdy na předávání cen MTV vystoupila v šatech z hovězího masa, obletěly svět. Pravdou je, že šlo o geniální tah. Její róba utkví v paměti téměř každému, oproti tomu málokdo si zapamatoval, že tam posbírala celkem osm cen.

A její show? Už dříve se nechala slyšet, že vypadá spíše jako muzikál. Sama vždy vystupuje v extravagantních převlecích, které si sama navrhuje. Návštěvníci koncertu v pražské O2 Areně se mohou těšit na program The Monster Ball, tedy Ples příšer. Lístky stojí 1390-2590 Kč.

„Předsevzala jsem si revoluci v populární hudbě. Tu poslední odstartovala před pětadvaceti lety Madonna,“ prohlašuje. Je troufalá? Mluví se o ní jako o největší hudební senzaci loňského roku a jako o Madonnině nástupkyni. Královna popu o své kolegyni prohlásila: „V Lady Gaga vidím sebe samu.“ Výstřední oblečení, smysl pro velkolepou show, sexuální skandály, pracovitost. To mají společné.

Talentovaná holčička

Příběh jako z červené knihovny: dívenka, která hrála už jako čtyřletá na klavír, začala ve 13 skládat písničky. Studovala soukromou katolickou školu, v 17 letech ji díky talentu předčasně přijala prestižní akademie umění Tisch na New York Univerzity (navštěvovali ji mj. Woody Allen, Oliver Stone, Martin Scorsese, Angelina Jolie a Anne Hathaway).

Školu však nedokončila. Hned s několika kapelami totiž zpívala v barech a klubech a na jaře 2006 zaujala producenta Roba Fusariho. „Zjistil jsem, že má velký talent a chuť něco dokázat, tak jsem všeho nechal a věnoval se pouze jí,“ vzpomíná ostřílený profesionál, který spolupracoval například s Willem Smithem a Whitney Houstonovou. Právě on jí vymyslel dobře zapamatovatelnou přezdívku podle hitu skupiny Queen Radio Ga Ga.

Zveřejnila i báchorky o závislosti na kokainu a následném vyléčení. Prohlašovala o sobě, že je lesbička, a když byla načapána, jak se líbá s mužem, sexuální orientaci změnila na bisexuální. V létě se nechala slyšet, že má ženské i mužské genitálie…

Nedají se jí upřít cílevědomost a pracovitost. Skládá písničky, stala se kreativní ředitelkou nové řady obrazových produktů firmy Polaroid a dohlíží na komiks, který o ní vzniká. V lednu kvůli přepracovanosti zkolabovala těsně před koncertem v americké Indianě.

„Bylo mi na omdlení a těžce se mi dýchalo,“ vysvětlila s tím, že už na předešlých koncertech byla nachlazená a bolelo ji v krku. Fanouškům se omluvila na svých internetových stránkách. Před časem překvapila, když těm, kteří na její podpis při autogramiádě čekali celou noc, objednala 80 pizz.