Možná, že současná pop-music vás vůbec nezajímá. Možná, že neznáte ani jedinou její písničku. Její zjev jste v průběhu uplynulých měsíců v médiích přesto nemohli přehlédnout. Vypadá, jako by se mimozemšťané pokusili zkonstruovat dokonalou kopii Marylin Monroe. Vypadá jako erotický robot z nevěstince budoucnosti. Vypadá jako figurína z panoptika, nebo kreatura z travesty show... Lady Gaga je zkrátka vidět. A hlavním trumfem její globální show je její zevnějšek. Přestože dva z jejích singlů se vy uplynulém roce staly hitem, spíše než její hudbu si zapamatujete její obří umělé řasy, peroxidové kadeře a extravagantní oblečky.

Ctižádostivá blondýna

Srovnávání s Madonnou se Lady Gaga nijak nebrání. "Řekla bych, že máme dost společného," prohlašuje. "Obě dvě máme italské kořeny, obě jsme začínaly na newyorské undergroundové scéně a proslavily jsme se, když jsme se odbarvily na blond." Především však obě spojuje nezkrotná ctižádost, velké ambice a odhodlání, s nímž posouvají svou kariéru vpřed. Narozdíl od Madonny ovšem Lady Gaga, vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta, nepochází z nijak skromných poměrů. Navštěvovala tutéž elitní katolickou střední školu na Manhattanu jako Paris Hilton a maturitní ples jejich třídy prý vypadal "jako módní přehlídka značky Ralph Lauren". Po studiích umění na vysoké si prožila krátké bouřlivé období, kdy experimentovala s drogami, vystupovala jako tanečnice v podivných barech a přátelila se s transvestity a striptérkami. Současně ale také budovala základy své budoucí kariéry: psala písničky pro Britney Spears a skupinu Pussycat Dolls. A v uplynulém roce a půl pak zazářila jako velký objev popové scény s deskami The Fame a The Fame Monster. „Pro svou práci žiju, jím, spím, dýchám každým coulem svého těla," prohlašuje.

Módní rebelka

Ale zatímco její hudba nepřináší nic převratného, její zjev posouvá hranice toho, co si lze na pódiu či na obrazovce dovolit. Nic pro ni není příliš nápadné či výstřední: šaty z průhledných bublin, gumové kombinézy, korzety, šortky zakrývající sotva to nejnutnější... "Kostým pro mě znamená všechno. Vymýšlím si ho, už když píšu hudbu," tvrdí.

Její posedlost módou prý inspirovala její matka, která holdovala italským návrhářům, od Valentina přes Ferragama až po Palomu Picasso. Sama Lady Gaga ovšem kombinuje modely od světových designérů s rekvizitami z podezřelých sexshopů. "A takhle chodím i v civilu," ujišťuje. "Nikdy mě nepotkáte v džínách, tričku a teniskách."

Módní návrháři ji zbožňují pro její ochotu riskovat: na audienci u britské královny se vypravila v róbě, která by se docela dobře vyjímala v sadomasochistickém salónu. "Jsem jiná než všechny ty roztomilé mladé pophvězdičky," prohlašuje s neochvějným sebevědomím. "Já měním představy lidí o tom, co je sexy." Stejně tak tvrdí, že je bisexuálka, což znervózňuje její mužské partnery, že nemá problém s postavou, protože "prostě nejí", a že když nepracuje, stává se z ní "skutečná psychotička".

Do budoucnosti se však dívá s překvapivou vážností i pokorou: "Teprve budoucnost ukáže, co z mojí tvorby vydrží zkoušku časem, jestli dokážu zaplnit mezeru v popkultuře a vytvořit něco, co se opravdu zapíše do dějin."