Třetí největší ostrov Středozemního moře má to štěstí, tedy alespoň z hlediska turistiky, že se na něm střetly tři kultury a z každé tu zůstalo to nejlepší.

Svou troškou do mlýna v průběhu věků přispěli jak Řekové, tak Turci i Britové. Nehodnoťme teď, co dobrého kdo přinesl. ýsledek ale určitě stojí za to: Kypr je dnes ostrov s moderní infrastrukturou, ale zachovalým životním prostředím i hodnotami tradičního životního stylu.

Lyže i moře

Svatby a oslavy jsou tady stejně velkolepé jako před staletími – peníze na ně už se ale vybírají z bankomatů a záběry veselících se lidí hosté dávají na síť on-line.

K této šťastné souhře historických náhod jako by chtěla přispět i sama příroda. Vedle průzračného moře, dobrých potápěčských terénů a písečných pláží tak má Kypr husté borové lesy a vyšší hory než my (Mount Olympus 1 952 m n. m.), na kterých se dá v zimě velmi slušně lyžovat. Co víc by si člověk mohl přát?

Na ostrov se dá skutečně jezdit po celý rok, ani v zimě tu není přílišný chlad. To samozřejmě vědí tisíce Britů i příslušníků jiných bohatých zemí, kteří si tu zakoupili byty na důchod.

Kromě velmi zdravého klimatu a bezpočtu památek (z nich třeba kostely a klášter v pohoří Troodos vzalo pod svá ochranná křídla UNESCO) tu najdete i jednu z nejlepších kuchyní světa.

Nezapomeňte ochutnat commandariu – likérové víno řádových rytířů! Nejenže jde o nejstarší stále stejně vyráběné víno světa, ale taky je moc dobré...

Než vyrazíte na Kypr

  • Název: Kyperská republika (pokrývá 59 % rozlohy ostrova)
  • Rozloha: 9 251 km2
  • Počet obyvatel: 800 000
  • Hlavní město: Nikósie
  • Úřední jazyky: řečtina a turečtina
  • Měna: euro