Co může stát na pozvánce:

  • R. S. V. P. (Répondez sil vous plait - račte laskavě odpovědět) - potvrďte svou účast nebo se omluvte
  • P. M. (pour mémoire - pro připomínku) - pozvánka zaslaná jako druhá v pořadí, která má zvaného na akci opět upozornit. Je projevem velké úcty vůči zvanému, hostiteli na jeho účasti velmi záleží
  • S. T. (sine tempore) - přijďte přesně
  • C. T. (cum tempore) - čas příchodu je volný
  • REGRETS ONLY - při omlouvání neúčasti použijte uvedené telefonní číslo.

Co na sebe, když je předepsán…

Black tie

Od pánů se očekává smoking s motýlkem (ne oblek s kravatou), u dam dlouhé večerní společenské šaty. V barvách není nutno se držet černé. Nosí se na významné večerní slavnostní události, např. plesy.

White tie

Pro muže je předepsán frak. Platí to pro oficiální ceremoniály za účasti významných hostů, galaplesy, audience u prezidenta a někdy i svatby.

Cutaway

Jde o žaket, méně užívaný denní společenský oděv. Objevuje se převážně na svatbách.

Formal dress

Na běžné společenské události předepisuje večerní černý nebo tmavý oblek s bílou či pastelovou košilí a jednobarevnou kravatou.

Cocktail

Vhodný je společenský oblek. Pokud se začíná před 18. hodinou, může být i světlých barev.

Business casual

Lze mít vycházkový oblek bez kravaty nebo sako (blejzr). Ženy oblékají šaty, kombinaci kalhot nebo sukně a topu.

Casual

Lze přijít v běžně nošeném oblečení. Nevadí trička, džíny ani šortky.

Pravidla chování nejsou složitá a každý host dostane předem krátkou instruktáž, jak se v přítomnosti britské panovnice chovat. Samozřejmostí je předstoupit před ni ve společenském oděvu. Když vejde do místnosti, všichni musí vstát. Není nutné se klanět, ruku podává první královna. Jako první také promluví. Pokud má host rukavice, nesmí je před královnou sundávat. Pokrývku hlavy lze ponechat do 18.30 hod. Královna se oslovuje Vaše Veličenstvo, její manžel Vaše Výsosti.

Společenský život na oficiální úrovni na jedné straně podléhá pravidlům etikety, na druhé straně se dodržuje tzv. diplomatický protokol. Vznikl v roce 1815 a od té doby se nezměnil. Zahrnuje ceremonii, etiketu, korespondenci, tituly a šatník.

Stručná instrukce, co si na událost obléct. Je určena většinou mužům, ženy se obléknou tak, aby s partnerem ladily. Pokud instrukce schází, rozhoduje o oblečení druh akce (ples, raut, koktejl…).

POZOR NA BOTY! Dojem ze sebelepšího oblečení zkazí špinavé, nevyleštěné boty nebo sešlapané podpatky. Odborníci tvrdí, že boty jsou nejdůležitější součástí odívání.

Poučení se dostane i nejvýznamnějším návštěvám, aby nedocházelo k faux pas. Přesto k nějakému občas dojde, například když první dáma USA Michelle Obamová během rozhovoru královnu objala kolem ramen. Tak volná pravidla u britského dvora nejsou.