Vědci z Kansaské univerzity navíc zjistili, že významné množství cholesterolu se do krevního oběhu vůbec nedostane. Jeho absorpci brání lecitin obsažený ve žloutku. Mívala nálepku nebezpečné cholesterolové bomby. Vajíčkům byla přisuzována téměř hlavní role v onemocnění srdce a cév. Už je všechno jinak.

200 mg cholesterolu, namísto dříve uváděných 275 mg, obsahuje žloutek jednoho průměrného vejce. Z toho důvodu se také týdenní doporučená konzumace množství vaječných žloutků zvedla u zdravých lidí z 3 na 4. Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu by měli jíst pouze 1 žloutek týdně.

Ještě zdravější! Vajíčka od nově vyšlechtěných linií nosnic obsahují nižší množství cholesterolu. Na jeho obsah má také vliv stáří nosnic (mladší produkují více cholesterolu) a způsob jejich chovu (vejce z malochovu jej obsahují více, než vejce z velkochovu).

5 gramů tuku je obsaženo ve žloutku, z toho jsou méně než 2 g nasycené tuky (to je asi 1/6 nasycených tuků obsažená v průměrném hamburgeru). V žloutku je koncentrován veškerý cholesterol, většina kalorií, ale také většina vitaminů skupiny B a minerálů.

28 dní je minimální trvanlivost vajec od data snášky.

1,4 miliardy vajec se na světě spotřebuje každý den.

240 vajec ročně průměrně zkonzumuje každý Čech. V porovnání s ostatními členskými zeměmi EU jde o nadprůměrnou spotřebu.

200 plemen (přibližně) čistokrevných slepic je na světě chováno. U nás je to kolem 50. Ve výrobě vajec je ČR soběstačná z 80 %.

Žloutek: hmotnost 17 g energie 270 kj bílkoviny 2,7 g sacharidy 0,6 g tuk celkem 4,6 g nasycený (špatný) tuk 1,6 g mononenasycený tuk 2,4 g polynenasycený tuk 0,6 g cholesterol 200 mg

Bílek: hmotnost 33 g energie 70 kj bílkoviny 3,6 g sacharidy 0,2 g tuk 0,06 g cholesterol 0 g. Bílek obsahuje více než 40 různých bílkovin.

Poznámka před Velikonocemi: Pokud vám zbudou vejce a jsou dostatečně provařená, při skladování v 5 až 10 °C jsou použitelná 10 dnů.

93,7 % je biologická hodnota celých vajec (udává množství biologicky důležitých složek v potravině), mléko 84,5 %, ryby 76 %, hovězí maso 74,3 %, sojové boby 72,8 %

Klady

• jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin

• bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol

• většina tuku ve žloutku je zdraví prospěšná. Vajíčka jsou zdrojem riboflavinu, leucinu, selenu, vitaminů... Žloutek zvláště vitaminů A, D, E, K, karotenoidů, vápníku, železa. Karotenoidy lutein a zeaxantin snižují riziko makulární degenerace u starších osob, která může být příčinou jejich oslepnutí.

REKORDY

* Hmotnost standardního vejce se pohybuje okolo 58–63 g

* Podle Guinnessovy knihy rekordů pochází největší slepičí vejce světa z Kolumbie – mělo hmotnost 245 g. Nejmenší slepičí vejce pochází z Číny, původní hmotnost byla 2,4 g

* Největší české slepičí vejce je vystaveno v Muzeu kuriozit v Pelhřimově. Původní hmotnost mělo 210 g, na výšku měří téměř 9 cm, obvod je 21 cm

Jak poznat, zda jsou čerstvá

Stačí je ponořit do nádoby s vodou. Klesnou-li na dno, jde o vejce čerstvá, ale pokud plavou na hladině nebo se nedrží u dna, mají dobu stravitelnosti za sebou.

Uskladnění

Nakoupená vejce uložte do nejchladnějšího místa v ledničce a nechte je v kartonovém obalu. Není správné vajíčka před uchováváním omývat, protože se tím poruší ochranný povlak.

1 vařené vejce (cca 60 g) obsahuje: energie 340 kj, bílkoviny 6,3 g, sacharidy 0,6 g, tuk 5,3 g, vláknina 26 mg, sodík 63 mg, selen 15 mg