Inkontinence postihuje především ženy po menopauze, ale nevyhýbá se ani podstatně mladším (asi 2 % inkontinentních pacientek tvoří ženy mezi 18. a 25. rokem). Na vině je kvalita vazivové tkáně, prodělaná infekce močových cest, hormonální stav či životní styl. V průběhu života se s inkontinencí setká každá druhá.

RŮZNÉ TYPY, STEJNÉ DŮSLEDKY

Nejčastější typ je inkontinence stresová. V České republice je jí postiženo více než 350 000 žen. Stačí jen kýchnout, zakašlat nebo vyvinout nějakou námahu, například zvednout přeplněnou tašku s nákupem. Nekontrolovaný odchod moči způsobuje zvýšená pohyblivost hrdla měchýře a močové trubice nebo nedostatečná činnost vnitřního svěrače.

Druhou častou příčinou „počůrávání“ je diagnóza zvaná hyperaktivní močový měchýř (OAB, OverActive Bladder). Hlavní příznak OAB ovšem není inkontinence (ta je spíš následek), ale urgence, což je patologický pocit, naprosto odlišný od normálního nucení na močení, který nutí postiženého zpravidla okamžitě vyhledat toaletu. Urgence přichází nepředvídatelně i při minimální náplni močového měchýře. Při urgenci může až u poloviny pacientů dojít k inkontinenci.

K dalším příznakům patří frekvence močení, která je vyšší než osmkrát za 24 hodin, a nykturie (časté noční močení). Vedle stresové a urgentní inkontinence (a jejich kombinace, která se nazývá smíšená inkontinence) existuje reflexivní inkontinence – stav, kdy dochází k reflexivnímu vyprazdňování jako u kojence. Příčina může být v neurologickém onemocnění nebo v poranění mozku či míchy.

PŘETRŽENÁ NOC

Časté močení v noci (nykturie) je rozšířený, ale opomíjený zdravotní problém, který lze účinně léčit. Starší lidé se často chybně domnívají, že vstávání v noci na toaletu je přirozený důsledek jejich věku. Tento problém ale trápí i velmi mladé lidi. Čtvrtina juniorů ve věku 15 až 29 let udává přerušení spánku kvůli návštěvě toalety alespoň jednou měsíčně, ale většina z nich to nepovažuje za obtěžující. Výskyt nykturie výrazně roste s věkem. Praktičtí lékaři by jí měli věnovat větší pozornost. Neobjevuje se totiž izolovaně, ale je spojena s poruchami spánku. Může vést k nedostatku spánku a následně ke zhoršení psychického a fyzického zdraví.

DOBRÉ ZPRÁVY

Inkontinence, ať už ji způsobuje hyperaktivní močový měchýř, nebo je tzv. stresová, velmi negativně ovlivňuje osobní, sexuální, pracovní i společenský život. Je dobře, že se o něm v posledních letech více hovoří, i když stále ještě velký počet lidí představuje „skrytý ledovec inkontinence“.

Strkat hlavu do písku však jen škodí. Dobrá zpráva pro pacienty je, že se nyní klade větší důraz na jejich pocity a hodnocení kvality života. Přestože na trhu je oproti minulosti mnohem víc kvalitních inkontinenčních pomůcek, které značně usnadňují život, je vhodné se už s počínajícími problémy svěřit lékaři. Může nejen poradit s režimovými opatřeními, pomoct s nácvikem cvičení svalů pánevního dna, případně odkázat na kvalifikovaného rehabilitačního terapeuta a navrhnout terapii. Medicína již má úspěšné postupy, které vedou nejen k odstranění potíží, ale i k vyléčení.

Posilujte

Posilování svalů pánevního dna má význam nejen jako prevence inkontinence, ale pomáhá i zlepšovat sexuální život a především vytvářet pevný „core“, střed těla, který je zásadní pro správné držení. V poslední době se objevuje názor, že svaly pánevního dna souvisejí s ženskými emocemi. Naše tělo je prostě jedna velká spojitá nádoba a psychickou stránku od fyzické nelze oddělovat.

Režimová opatření Při počátku potíží zkuste samoléčbu.

* Neberte své problémy s únikem moči jako hotovou věc a nutný důsledek postupujícího času. Postavte se jim!

* Důležité je posilování pánevního dna, konkrétně svalů v oblasti močového měchýře. Vedle známých Kegelových cviků vznikly i další systémy.

* Dodržujte správný pitný režim. Nepít není lék na inkontinenci, naopak je nutné tekutiny pravidelně doplňovat a v žádném případě moč nezadržovat.

* Pokuste se vyřadit z jídelníčku alkohol a kávu.

* Nebojte se spolehnout na komfortní inkontinenční pomůcky.