Proč je zima kritická

Možná jste v pěstování květin teprve začátečníci. Nebo vás možná delší dobu trápí zvýšený úhyn vašich oblíbených pokojových rostlin a ještě jste nepřišli na kloub tomu, proč se tak děje. Máte rádi květiny, ale nemáte příliš času věnovat se studiu jednotlivých druhů. Snad vám po-radí následující článek.

Mikroklima

Hlavním důvodem větší citlivosti květin bývají velké výkyvy v mikroklimatu vašeho bytu. A také snížení světelné intenzity. Zatímco v létě jsou teploty spíše stabilní, v zimě – díky topení a následnému větrání – dochází k velkým změnám. A to květiny příliš dobře nesnášejí. Pokud je venku pod 10 stupňů Celsia, větrejte s ohledem na květiny jen krátkou dobu. Bohatě stačí 5 minut.

Vhodné je rovněž zaměřit se na jejich zalévání. Čím vyšší teplota v bytě, tím menší mají rost-liny potřebu zálivky. Platí tedy, že pokud máte chladnější domácnost, zálivku omezte. Je dob-ré na zimu odstavit květiny od oken, které otevíráte při větrání.

Růstový klid

Většina květin prodělává v zimním období růstový klid. Takové květiny jsou citlivé na změny a na veškeré zásahy od vás, byť by byly míněny dobře. Takže v zimě květiny příliš nehnojte a už vůbec je nepřesazujte. S přesazováním počkejte buď na jaro, nebo si pospěšte před zimou, kdy je doba mnohem vhodnější.

Kafe.cz doporučuje:

Nebojte se zeptat odborníků

Zeptejte se kolegyň v práci nebo se pokuste respektovat těch pár rad od prodavačky ohledně citlivosti květiny při nákupu v květinářství. Mnohdy stačí vědět, kam květinu umístit a jak zalévat a jejich pěstění se daří dobře.

Kafe.cz radí

Jak na choroby podle abecedazahrady.cz

Choroba Příznaky Důvod Ošetření
Černání stonků Na stonku se objeví černá místa, stonek je svraštělý. Mokrá zemina, nejčas-těji napadá muškáty, objevuje se nejdříve na bázi stonku a posléze se rozšiřuje jak nahoru po stonku, tak ke ko-řenům. Používejte propustnou zeminu, odstraňte na-padené stonky a listy; žádný prostředek na ochranu neexistuje, nenapadené vrcholky rostlin však můžete použít jako řízky.
Čerň Houbovité onemocně-ní, připomíná sazi, vyvíjí se na lepkavém povlaku, který vylučují škůdci jako mšice a puklice, ucpává rostlině průduchy, omezuje dýchání a fotosyntézu. Napadení škůdci. Je třeba zničit příčinu – škůdce: omyjte listy zředěnou vlažnou mý-dlovou vodou a opláchněte.
Hniloba stonků a listů Stonek je měkký až slizovitý, s černými či hnijícími místy. Nízká teplota a mokrá zemina, náchylné jsou např. netýkavky, kak-tusy, tučnolisté a růži-covité rostliny. Silněji napadené rost-liny nezachráníte, v počátku může pomoci omezení zálivky, pří-padně přesazení rostli-ny do sušší zeminy a zvýšení teploty, pre-ventivní postřik bakte-ricidními preparáty.
Plíseň šedá bortrytida Objeví se šedobílý plstnatý povlak na stoncích a listech. Nízké teploty a vlhký vzduch. Odstraňování napade-ných nebo jen zvad-lých či spadaných listů jako vhodného pod-houbí, mírnější zálivka, v akutních případech použít vhodný fungicid (např. Dithane DG Neotec, BioAN, Merpan 80 WG).

Zdroj: abecedazahrady.cz