V teplém létě potřebuje většina pokojových rostlin vodu téměř každý den nebo obden, zvláště když stojí na přímém slunci. Před odjezdem květiny zbavíme odumřelých listů a květů, prolejeme je vodou, necháme důkladně nasáknout a poté přebytečnou vodu vylejeme z misky.

Květináče postavíme do nádoby na savou netkanou textilii nebo na deku, na niž nalejeme vodu. Takto je necháme stát například uprostřed místnosti, aby neměly příliš světla, a tudíž nepotřebovaly mnoho závlahy.

Zmírnit růst

Také je můžeme zabalit do plastového obalu, aby se kolem nich udržela vysoká vlhkost (bal by se ale neměl dotýkat přímo listů). Venkovní truhlíkové rostliny přesuneme do mírného stínu.

Tak minimalizujeme jejich růst a snížíme množství vody, kterou budou potřebovat. Vhodnou variantu představují samozavlažovací truhlíky, jež vodu pravidelně dávkují. Rovněž květinám na záhonech v zahradě je třeba zajistit dostatek vody.

Po zaschnutí vydatné závlahy povrch zkypříme a odstraníme plevel, který rostlinám ubírá živiny a vláhu. Abychom omezili vypařování vody z půdy, pomůže nastýlání netkanou textilií či černou perforovanou fólií.

„Po návratu bude třeba dopřát vysušeným rostlinám v květináčích ozdravnou kúru. Misky jim zcela naplníme, a to i opakovaně, dokud je nevysají. Necháme je v nich stát klidně několik hodin, vodu nakonec slejeme a pokračujeme v pravidelném zavlažování,“ radí Milena Göpfertová, ředitelka OBI Karlovy Vary.