Ve třinácti letech se vydala pěšky napříč somálskou pouští, aby se nemusela provdat za pětkrát staršího muže, kterého jí za manžela vybral její otec. Její cesta ji nakonec zavedla mnohem dál, než čekala: stala se hvězdou přehlídkových mol Evropy i Ameriky, jednou z prvních afrických supermodelek, která uhranula svět modelingu svou vytáhlou gazelí siluetou. O tom všem vypráví životopisné drama Květ pouště, ve kterém si modelku Waris Dirie (43) zahrála její etiopská kolegyně Liya Kabede.

Úděl ženy

Ve světě, ve kterém Waris prožila své dětství, žena nemohla téměř nic. "V pěti letech už jsem věděla, co to znamená být africkou ženou, žít v bezmoci, v pasivitě a utrpení. Ženy jsou páteří Afriky, dělají většinu práce. Ale nemohou skoro o ničem rozhodovat, dokonce ani o tom, koho si vezmou za muže," vzpomíná.

Svůj díl utrpení si vybrala už jako malé dítě, když ji podrobili v Africe zcela běžné ženské obřízce: genitálie jí ořezali zrezivělou žiletkou a posléze zašili trnem a nití, aby se zajistilo její panenství pro budoucího manžela, který ji měl "otevřít" s pomocí nože. (Tato brutální scéna se ostatně objeví i ve filmu; režisérka dokonce vyhledala skutečnou felčarku praktikující ženskou obřízku, aby byla zaručena co největší autenticita.)

Ke svatební noci ale už nedošlo. Když se Waris dozvěděla o svém nadcházejícím sňatku, utekla do pouště a několik dní a nocí putovala bez jídla a vody přes písčitou pustinu. Přežila mimo jiné i setkání se lvem a pronásledování vlastního otce, který ji hodlal přivést zpátky za každou cenu. Nakonec se jí ale podařilo dojít až do somálského hlavního města Mogadishu, kde našla útočiště v domě své tety. Shoudou náhod i velkého štěstí pak získala místo posluhovačky u somálského vyslance, manžela další z jejich tet, který se právě chystal na cestu do Londýna...

Životní šance pro Waris Dirie

"Londýn! Ani jsem nevěděla, kde to je, jen jsem tušila, že je to moc, moc, moc daleko. A právě to jsem chtěla," píše Waris Dirie ve své životopisné knize. Svou svobodu si ovšem musela tvrdě odpracovat. Dívka, která nikdy v životě neviděla vysavač, plynový sporák nebo koupelnu s tekoucí vodou, se ze dne na den musela naučit uklízet čtyřpatrovou rezidenci a připravovat snídaně pro osm lidí. "V Africe je běžné, že bohatší rodiny si k sobě berou děti svých chudých příbuzných a děti u nich pracují. Někteří je dokonce vychovávají jako své vlastní a poskytují jim vzdělání. Moje teta a strýc očividně měli na práci důležitější věci," konstatuje hořce Waris.

Její šance přišla ve chvíli, kdy se vyslancova rodina měla vrátit do Somálska. Waris se bleskurychle rozhodla, že zpátky neodjede. Svůj pas zakopala na zahradě a prohlásila, že ho ztratila. Teta a strýc ji nakonec nechali v Londýně a Waris si našla práci u McDonalda. Krátce nato ale odstartovala její kariéra modelky: její dokonalý profil s dlouhým štíhlým krkem vzbudil pozornost fotografa Mikea Gosse. Brzy se objevila na obálce kalendáře Pirelli - a hned poté na obálkách módních časopisů i na přehlídkových molech celé Evropy i Ameriky.

Ona sama v tom však viděla především příležitost, aby mohla podat svědectví o utrpení afrických žen. Aby mohla mluvit o ženské obřízce a být vyslyšena. “Nevím, jaký příběh ode mě čekáte, ale všechny ty řeči o světě modelingu jste slyšela už miliónkrát. Pokud mi slíbíte, že to uveřejníte, povím vám jiný příběh. Ten skutečný,” řekla před lety novinářce, která s ní přišla dělat rozhovor. A od té doby už se nenechala umlčet.