V Indii je kurkuma po tisíce let používána jako léčivá bylina a koření. Obsažený kurkumin je velmi ceněn pro své protizánětlivé vlastnosti a současně je významným antioxidantem. Mezi další často zmiňované benefity látky kurkumin patří snížení rizika srdečních onemocnění. Spekuluje se také o jeho významu při léčbě rakoviny, Alzheimerovy choroby, artrózy nebo deprese. V poslední době se významu kurkuminu i dalších polyfenolů věnují odborníci zabývající se jejich vlivem na neuropatickou bolest, která sužuje nejčastěji pacienty s diabetem.

Výrazné negativum

Obsah kurkuminu v kurkumě je zhruba 3 %, navíc se kurkumin vyznačuje špatnou vstřebatelností do organismu. Odborníci však přicházejí s novými způsoby, jak vstřebatelnost látek za určitých podmínek výrazně podpořit. Zjistili, že přidáním speciálních látek – lecitinu a piperinu – se daří mnohonásobně zvýšit vstřebatelnost polyfenolů a zpomalit jejich odbourávání.

Na to, jak vstřebatelnost u kurkuminu podpořit, se zaměřila italská klinická studie, která byla publikována v červnu 2013 v renomovaném časopise Journal of Pain Research. Studie prokázala významný efekt kurkuminu na neuropatickou bolest u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem. Pacienti léčení kombinací kurkuminu ve formě s usnadněným vstřebáváním (kurkumin společně s lecitinem a piperinem) vykazovali v klinické studii snížení neuropatické bolesti o 66 %.

V březnu tohoto roku byla publikována studie v odborném časopise Bolest, která hodnotila vliv doplňku stravy Neuritogen na bolest a kvalitu života u pacientů s diabetickou neuropatií. Studie potvrdila, že dvouměsíční podávání doplňku stravy, specifickém v podpoře vstřebávání kurkuminu i dalších polyfenolů, vede ke statisticky významnému poklesu intenzity bolesti a ke zlepšení kvality života. Z výsledků studií je možné usuzovat na to, že polyfenoly přinášejí nové možnosti pro diabetiky trpící neuropatickou bolestí.

Doplněk stravy vybírejte pečlivě

Při výběru potravinového doplňku je však třeba obezřetnost. S faktem, že kurkumin je sám o sobě těžce vstřebatelný, řada produktů příliš nepracuje. Může se pak stát, že budete užívat kurkumin poctivě a pravidelně, a přesto bez valného efektu. Jako zajímavý hodnotí Patrik Schoupal na svém blogu právě zmíněný doplněk stravy Neuritogen, a to zejména z pohledu obsahu piperinu a lecitinu.