Energetická třída

Prvním kritériem výběru by měla být spotřeba elektřiny, případně i vody. Na energetickém štítku by mělo stát písmeno A a nejlépe ještě se znamínky + nebo ++. Spotřebiče nižších tříd raději na svůj nákupní seznam ani nezařazujte, především pokud jde o věci, které budete používat často nebo nepřetržitě, jako je například chladnička, pračka nebo myčka nádobí.

Tip Kafe.cz

Ušetřit můžete i výměnou starého spotřebiče. Například chladnička třídy A+ má spotřebu o 25 % menší než stejná chladnička třídy A a o 45 % menší než lednice třídy B. Zde se šetřit rozhodně nevyplatí.

Speciální funkce – potřebujete je?

Dále se zaměřte na speciální funkce, které výrobek nabízí. Ujasněte si, co od něj očekáváte, jak jej budete používat a zda všechny nadstandardní vymoženosti skutečně využijete. Pokud ano, usnadní vám spotřebič čas i námahu, ale pokud si vystačíte se základními funkcemi, je zbytečné platit více, než musíte.

Hlučnost

Zejména v kuchyních, které jsou propojeny s obývacím pokojem, je důležitým faktorem také hlučnost, a to především u myčky nádobí a digestoře. Pokud chcete nerušeně sledovat televizi, neměla by míra hluku myčky přesáhnout hranici 50 dB. Vzduchovod digestoře je vhodné odhlučnit.

Čištění a údržba

U všech kuchyňských přístrojů je důležité, jak snadno se čistí a udržují. U trouby je v tomto ohledu výhodou možnost pyrolytického čištění – automatického programu, který při vysoké teplotě sám spálí všechny nečistoty a zbytky. Nejen z hlediska údržby je praktický také pečící vozík, s jehož pomocí lze celou vnitřní část trouby vysunout ven nebo teleskopické vysouvání; v tomto případě je možné plné vysunutí plechů na kolejničkách. U ledničky oceníte nenámrazový systém a vnitřní povrch s antibakteriální úpravou a od drobnějších kuchyňských spotřebičů určitě vyžadujte snadnou rozebíratelnost a možnost mytí všech součástí v myčce.

Kafe.cz zjistilo

Pyrolýza je skvělá věc, ale zvažte, jak často troubu využíváte a zda se vám tedy vyplatí. Musíte totiž počítat s cenou cca o 10 000 Kč vyšší než u klasické trouby.

Záruční servis

Ověřte si rovněž dostupnost záručního a pozáručního servisu. I když kupujete pouze malého pomocníka za pár stovek, raději vybírejte v kamenném obchodě u zavedené firmy. Pokud se vám porouchá např. mixér, který jste koupili od podomního prodejce nebo trhovce, sotva kdy uplatníte záruku a přístroj může putovat rovnou do popelnice.

Srovnání cen

Cena by určitě neměla být jediným a nejdůležitějším měřítkem při rozhodování, ale svou roli hraje samozřejmě také. Počítejte s tím, že za neobvyklé tvarové nebo barevné provedení a stylový design si připlatíte. Pokud už víte, co přesně potřebujete, srovnejte zboží obdobných parametrů od různých výrobců. Až se rozhodnete pro konkrétní spotřebič, porovnejte také částku s cenou v ostatních prodejnách, ať už v kamenných obchodech nebo v e-shopech. Ceny se mohou v případě velkých spotřebičů lišit až o několik tisíc korun.

Tipy Kafe.cz

Kde srovnat ceny

www.srovnanicen.cz
www.hledejceny.cz
www.srovnejcenu.cz
www.nejnakup.cz
www.zalevno.cz