Síť

autor: Nesser Hakan

Když se Janek Mitter jednoho rána probudí s příšernou kocovinou, najde svou ženu zavražděnou ve vaně. Sám si je jistý, že není vrah, ale dokázat to nemůže. V osudný předvečer s manželkou pořádně flámoval a nyní si nedokáže na nic vzpomenout. A fakt, že po nálezu těla nejprve pečlivě uklidil byt, příliš nevinně nevypadá. Mitter je ihned zatčen a obviněn z vraždy. Navzdory chybějícím důkazům je také odsouzen.

Tip Kafe.cz:

Kniha je trojnásobným držitelem ocenění "Nejlepší švédský krimiromán"

nakladatelství MOBA

Hakan Nesser (* 1950, Švédsko) je autor severské krimi prózy. Třikrát získal cenu za nejlepší švédskou detektivku a v roce 2000 se stal držitelem prestižního ocenění Glass Key. V současnosti žije Hakan Nesser s ženou a dětmi v Londýně a je úspěšným spisovatelem na volné noze.

Deník Dity P.

autor: Dita Pecháčková

Báječná kuchařka obsahující 100 nejoblíbenějších receptů Dity Pecháčkové - gastronomické novinářky. Její první kuchařkou prostupují deníkové záznamy o jídle, s jídlem a jiné příběhy.

Kafe.cz doporučuje

Tahle kuchařka vám vyrazí dech. Je plná nápaditých receptů, doprovázených aktraktivními a naprosto neodolatelnými fotografiemi.

www.ditap.cz

Dita Pecháčková (*1975) se narodila bez chuti k jídlu. Toto stigma ale naštěstí brzy překonala: svou vášeň pro vaření a jídlo praktikuje od pěti let.

Vedle toho vystudovala gymnázium, maturovala v USA, čtyři roky si na pražské právnické fakultě myslela, že jednou bude soudkyně, než ji zlákala produkce amerických filmů. Brzy potom ji dostihla rodinná anamnéza: žurnalistika.

Krátce psala pro iDnes, než konečně vstoupila tam, kam patří: do novinářského světa o jídle. Krátce fungovala v měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila; vydrželo jí to pět let, kdy byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní vede měsíčník o jídle Albert v kuchyni. Žije v Praze. Miluje Humpolec. Jídlo. A Adinu Mandlovou.

Proč muži lžou a ženy pláčou

autor: Allan a Barbara Peasovi

Proč muži lžou? Proč si myslí, že musí mít vždy pravdu, a vyhýbají se závazkům? A proč ženy prosazují svou pláčem a do úmoru probírají jedno a totéž téma? Rozdíly mezi muži a ženami, nedorozumění a konflikty jsou i v jednadvacátém století součástí života stejně, jako tomu bylo v době, kdy se Adam poprvé pohádal s Evou.

Publikace světoznámých autorů nabízí srozumitelný, humorný a někdy i lehce šokující pohled na největší záhady týkající se obou pohlaví.

Tip Kafe.cz

Kniha od autorů bestselleru Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

"Můj manžel a já jsme se rozhodli, že nikdy nepůjdeme spát, dokud se neusmíříme. Jedné noci jsme nespali šest měsíců."

Allan a Barbara Peasovi patří k nejúspěšnějším autorům píšícím o vztazích mezi muži a ženami. Pořádají oblíbené semináře, vystupují v médiích na celém světě a jejich knih bylo ve stovce zemí světa prodáno přes 25 milionů výtisků. Žijí střídavě v Austrálii a Velké Británii.

nakladatelství euromedia

Pražská zima

Osobní příběh o paměti, Československu a válce, 1937-1948

autor: Madeleine Albrightová (spolupracoval Bill Woodward)

V Pražské zimě nyní Madeleine Albrightová líčí právě těch bouřlivých dvanáct let. Vychází přitom z někdejších dětských zážitků i ze své politické a akademické erudice, mísí rodinné vzpomínky a písemné dokumenty se záznamy aktérů tehdejšího dění a předkládá čtenářům působivou dějinnou fresku i niterné svědectví. Tyto dva póly jejího vyprávění se neustále doplňují i svářejí: autorka zkoumá minulost z hlediska nadčasových dilemat a zároveň vypráví velice osobní příběh s univerzálním dopadem.

Tip na vánoční dárek

Nádherná kniha, kterou pod stromečkem jistě potěšíte maminku či babičku.

Madeleine Albrightová se narodila v Praze roku 1937 v rodině českého diplomata Josefa Korbela. Během dětství odešla s rodinou hned dvakrát do exilu, poprvé před Hitlerem do Londýna, podruhé – a nadobro – před komunistickou totalitou do Spojených států. Tam vystudovala a zahájila oslnivou akademickou a politickou kariéru, jež vyvrcholila v křesle americké ministryně zahraničí ve vládě Billa Clintona. Je nositelkou řady významných ocenění, včetně českého Řádu Bílého lva či americké Prezidentské medaile svobody.

nakladatelství ARGO

Zvládněte stres metodou Inner Game!

Jak se vyrovnat s nástrahami života a dosáhnout vnitřní stability

autoři: W. Timothy Gallwey, Edd Hanzelik, John Horton

Tým autorů pod vedením vyhledávaného kouče, mentora a "objevitele" převratné metody Inner Game aplikuje principy této metody na problematiku stresu a odhaluje cesty, jak iniciovat patřičné změny, které pomáhají stres zvládnout. Uvádí soubor postupů a cvičení k osvojení si dovedností, které nám pomohou chránit se před psychickou nestabilitou, správně ji vyhodnotit, účinným způsobem odpočívat a udržovat si mentální zdraví. Překlad z angličtiny Aleš Lisa.

W. Timothy Gallwey – světoznámý poradce a kouč, tvůrce jedinečného metodického přístupu k rozvoji osobních a profesních dovedností, autor řady úspěšných publikací o metodě Vnitřní hry (Inner Game) - vede tréninkové programy Inner Game v mnoha nadnárodních společnostech, mezi něž patří například AT & T, Apple, IBM, Anheuser Busch či Coca-Cola.

Edd Hanzelik, M.D., je uznávaný internista, který již více než třicet let využívá při péči o pacienty nových přístupů. Spolupracuje s W. T. Gallweyem a J. Hortonem, M.D., při řešení problémů souvisejících se stresem.

John Horton, M.D., vede semináře o stresu a úzce spolupracuje s W. T. Gallweyem a E. Hanzelikem, M.D., při řešení stresových situací svých pacientů.

nakladatelství: MGMT Press

Babička drsňačka

Autor: Walliams David

Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži.
Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: "Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!" Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1. Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2. Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!

nakladatelství: ARGO

Toskánsko na každý den

Roční doby italského života

Autor: Frances Mayesová

Čtenáře, které si získalo inspirativní vyprávění Frances Mayesové v knihách Pod toskánským sluncem a La bella Toscana, nepochybně nezklame ani třetí svazek úvah a zápisků odrážejících autorčino sžívání s toskánskou krajinou, historií, kuchyní a životním stylem.
Dvacáté výročí osudové chvíle, kdy se rozhodla zakoupit opuštěnou usedlost jménem Bramasole poblíž toskánské Cortony a pustit se do její nákladné opravy, je Mayesové mimo jiné příležitostí k opětovnému zamýšlení nad tím, co ji přimělo k navázání až překvapivě hlubokého vztahu s místní krajinou, jejími obyvateli a způsobem života. Ani tentokrát však neopomene podat zprávu o všem, co se v Bramasole a okolí v posledních letech změnilo, vylíčí své nové objevy v bližším i vzdálenějším okolí Cortony, připojí sérii nových kuchařských receptů a nenechá nás na pochybách o tom, že ve společnosti svých italských sousedů a přátel nalezla skutečný "italský domov".

Frances Mayesová je autorkou tří knih popisujících její život v Toskánsku, kde již dvě desítky let tráví pravidelně část roku, dvou výpravných ilustrovaných svazků věnovaných toskánské krajině, životnímu stylu a kulinářskému umění a několika titulů prózy a poezie.

nakladatelství: PASEKA

Sněhulák

Autor: Jo Nesbo

Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá.

Jo Nesbo (* 1960, Oslo) je současný norský spisovatel a hudebník. Původně vystudoval ekonomiku a finanční analytiku. Zpočátku pracoval jako novinář a makléř.

nakladatelství: KNIHA ZLÍN

Snědla dětem sladkosti

Autor: Martina Formanová

Deset let po vydání své veleúspěšné prvotiny Skladatelka voňavého prádla přichází Martina Formanová s volným pokračováním, autobiograficky laděnou knížkou Snědla dětem sladkosti.
Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu - přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky.

Martina Formanová pochází z Brna. Vystudovala pražskou FAMU a od poloviny devadesátých let žije ve Spojených státech. Její knižní prvotinou byla v roce 2002 autobiografická novela Skladatelka voňavého prádla. Další kniha, Trojdílné plavky (2007) obsahuje tři příběhy amerických žen, které prožívají jakousi krizi středního věku. V nové knize Ten sen se autorka vrací do Československa 80. let a k příběhu české dívky, kterou zavede její životní pouť do New Yorku. Martina Formanová za svou tvorbu neobdržela žádné ocenění kritiky. Některým čtenářům se však zdá její psaní vtipné. Jiní poukazují na to, že se asi domnívá, že jí stačí status pseudocelebrity k tomu, aby někoho zajímalo. Těchto hlasů se autorka snaží nevšímat, protože má chuť psát dál. Rovněž se snaží jíst zdravě, být důsledná, přísnější na děti, ohleduplnější k životnímu prostředí, cvičit, nelhat a nekrást. Alespoň v posledním bodě je jednoznačně úspěšná.

nakladatelství: EROIKA

Bible osamělého člověka

Autor: Xingjian Gao

Druhý román slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Gao Xingjiana, začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu této britské kolonie do jejího čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu vzpomínek. Jejich dravost mu připomíná hrůzu nesmyslného násilí, kulturu strachu, před kterou uprchl, aby mohl klidně tvořit a žít. Autor vede svého čtenáře pevnou rukou mezi pohyblivými písky vzpomínek a povinného zapomínání zpět k sladkému, tak krátkému dětství, probouzení se světu, osudovým setkáním s ženami, které mu zas a znovu berou dech, i uvržení do víru nenasytné revoluce zvané kulturní, kterou neukojí ani krev obětí. Tentokrát ale před zásadními otázkami není úniku. Autor Hory duše znovu rozvíjí poutavou síť příběhu, jehož jádrem je dialog sám se sebou. Kdo je však ty a kdo on? Gao Xingjian dobře ví, kolik postav se dělí o jedinou totožnost, živoří v ní, jásá, šílí, odmítá, utíká, uvažuje, promlouvá, váhá i rozhoduje... Jednoznačnou odpověď tedy nemá. Přeložil Denis Molčanov.

Gao Xingjian (v českém přepisu čínštiny Kao Sing-ťien) byl v roce 2000 vyznamenán Nobelovou cenou za literaturu – „za své univerzálně platné dílo, hluboký vhled a bohatství jazyka, otevírající nové cesty čínskému románu a dramatu“. Život, jak ho vnímá Gao Xingjian, je stálý únik před politickým pronásledováním, před ostatními, dokonce i před sebou samým. „Před vědomím vlastního já nelze utéci – to je tragédie moderního člověka.“

nakladatelství: ACADEMIA

CD a DVD

Jan Werich: Deoduši

Jan Werich vypráví své dospělé pohádky!

O orlech a hovniválech, Za šťastnou lásku bas, Všude byl, všechno znal, Máta peprná, O zasloužilém vrabci a O žlutém mužátku

V roce 2010 k šedesátému výročí vydání pohádkové knihy Jana Wericha Fimfárum připravil editor Ondřej Müller v nakladatelství Albatros soubor málo známých pohádek a bajek pro dospělé, nazvaný Deoduši. Název byl vybrán symbolicky z rozmluvy strojů v pohádce O kybernetické babičce.

vydavatelství: SUPRAPHON

Music from eighteenth - centrury Prague

Jan Dimas Zelenka

Radostné poselství hudby adventu a Vánoc barokní Prahy tlumočené vynikajícím souborem Collegium Marianum!

vydavatelství: SUPRAPHON