• Nebezpečnější místo v bytě nenajdete. Čísla mluví jasně – největší hrozby na nás čekají v kuchyni.

Mám kamaráda, psychologa. Specializuje se na manželské spory, už jich během své kariéry vyřešil pěknou řádku. Jako první věc radí svým klientům: „Nikdy se nehádejte v kuchyni!“ Proč? Kuchyně je prokleté místo. Nikde jinde v bytě nenajdete tolik ostrých předmětů jako právě v kuchyni. A co je nejhorší, všechny jsou velmi snadno dostupné… Ostatně právě v kuchyních dochází asi k 80 procentům všech zabití v bytě. A to už je číslo, které by vás mělo přimět k zamyšlení.

„Ani nevím, jak se to stalo. Nejdřív jsme se hádali - pak jsem měl rudo před očima - a pak už si jen vzpomínám, že jsem bodal a bodal a bodal.“ Takhle před soudem mluví až překvapivé množství mužů obžalovaných z pokusu o zabití své ženy.

Kuchyně hádky vyvolávají

Kde jinde v bytě vidíte tolik nedostatků, které dokazují, jak je váš partner neschopný: nevynesený koš, špatně umyté nádobí, „vyžraná“ lednička, kečupem ohozená zeď a nepočítaně dalších. Všechno jsou to maličkosti, ale současně velké stresory a také původci těch nejbouřlivějších hádek.

Jenže kuchyně je nejen místem, které hádky vyvolává, ona je i místem, kde je nejblíže k jejich nejhoršímu ukončení. Ostré předměty jsou na každém rohu, talíře svádí k házení, ale ještě horší jsou nože, sekáčky a další ostré předměty.

  • Počet mrtvých v kuchyních se navíc stále zvyšuje. Mohou za to moderní technologie.

Zlaté paneláky

Hrozné komunistické panelákové kuchyně měly mnoho vad na kráse. Jednou z nich byly nekvalitní šuplíky. Než se naštvaný člověk procloumal šupletem k noži, většinou ho vztek na partnera přešel – anebo se transformoval na vztek vůči výrobci té zatracené linky. Ale dnes? Kvalitní posuvné systémy se otevřou během pár setin sekundy, a nabroušený nůž je tak vždycky po ruce. A vůbec nejhorší jsou stojany na nože…

Jak se vyvarovat nebezpečí?

Základní rada je – nikdy se nehádat v kuchyni.
Když už k hádce dojde, vždycky je lepší říct STOP a přejít se hádat kultivovaně do obýváku. Tam na partnera můžete maximálně tak házet polštáře. Jinak řešení příliš neexistuje, snad jen pokud jste si vědomi své prchlivější povahy, odstraňte z dosahu veškeré ostré předměty. Výše zmíněné stojany na nože (nedej bože magnetické lišty, na nichž nože visí úplně volně) jsou sice praktické z hlediska dostupnosti při práci, v domácnosti emocionálnějších jedinců však mohou napáchat víc zla než užitku.