Špinění či krvácení pár dní poté, co vám regulérní menstruace skončila, dokáže zneklidnit. Ne vždy je sice důvod k obavám, nicméně pozornost byste tomu věnovat měla.

Tím nejméně závažným důvodem je, že během normální menstruace nebyla všechna menstruační krev vyloučena a děloha se rozhodla se jí definitivně zbavit. To se projevuje pár dní hnědým špiněním. Jakmile se děloha úplně vyčistí, špinění zmizí a nemělo by to mít žádné následky.

U dospívajících dívek může být toto krvácení spojeno s neustáleností menstruačního cyklu, která může trvat několik měsíců i let. Ani v tomto případě to nemusí znamenat nic zlověstného.

Příliš intenzivní pohlavní styk v období po menstruaci může způsobit drobná poranění a následné krvácení, které nemusí mít přímou souvislost s menstruačním cyklem. Ani toto nemusí znamenat vážný zdravotní problém, prevencí je příště ubrat na intenzitě.

Vliv na nečekané nechtěné krvácení nebo špinění může mít i užívání hormonální antikoncepce. Pokud jste pilulky začala brát nebo je právě vysadila, může to rozhodit menstruační cyklus a způsobit právě krvácení či špinění několik dní po menstruaci.

Další příčinou jsou možné bakteriální nebo kvasinkové infekce. Ty mohou způsobovat špinění, různě zbarvené výtoky i krvácení, navíc doprovázené zápachem. Tady je namístě navštívit gynekologa, který určí příčinu problému a předepíše vám vhodné léky.

Pokud se krvácení či špinění objevuje po menstruaci pravidelně, není to jednorázová záležitost, je nutné poradit se s gynekologem. Příčinou mohou být například děložní polypy neboli malé protáhlé výrůstky na děložní sliznici nebo děložním hrdle. Jsou v naprosté většině případů nezhoubné, ovšem mohou prasknout a způsobit krvácení nebo špinění. Nepravidelnosti menstruačního cyklu mohou způsobit i myomy, nezhoubné nádory vyrůstající z děložní svaloviny, nebo cysty na vaječnících. Polypy, myomy ani cysty není vždy nutné okamžitě odstraňovat, mohou zmizet i samy, ovšem je potřeba je sledovat.

Asi nejobávanější v tomto případě může být rakovina děložního čípku, která také způsobuje časté a nepravidelné krvácení. Proto pokud se u vás tento problém opakuje, nenechávejte to být a navštivte gynekologa. Ten provede stěr z děložního čípku, a v případě, že by byl výsledek pozitivní, je nutné zahájit léčbu. A pamatujte, že čím dřív se na nemoc přijde a čím dřív začne léčba, tím větší je šance na úplné uzdravení.