Čistěte a zavlažujte každý den

Krk a dekolt potřebují ještě větší péči než vaše tvář, kůže je tu totiž tenčí a je v ní mnohem méně mazových žlázek, takže se sama nedokáže udržovat fit. „Paradoxně ale kůži na krku a v dekoltu většina z nás věnuje mnohem méně pozornosti než obličeji. Pokožka je tu přitom velmi jemná, má sklon rychle ztrácet elasticitu a brzy se na ní tvoří vrásky,“ upozorňuje primářka dermatologického oddělení pražské kliniky Asklepion Hana Smutková. Každodenní péče je proto nutnost, a to včetně čištění. Ráno i večer začněte pleťovou nebo micelární vodou a pak krk i dekolt ošetřete krémem nebo sérem určeným speciálně na tyto partie. Použít můžete i svůj pleťový krém, ale speciální přípravky fungují lépe a zvlášť po pětatřicítce se do nich vyplatí investovat. Pokožku také důkladně promažte po každém sprchování, protože křehký a poměrně tenký ochranný film, který kůže v dekoltu má, může mytí snadno narušit. Jednou týdně si pak udělejte peeling, který odstraní odumřelé buňky a zrychlí mikrocirkulaci krve. Nejlepší je ten určený na obličej, protože má malá a jemná zrníčka a nehrozí u něj, že by křehkou pokožku podráždil. Stejně často jako peeling dopřejte krku a dekoltu pořádnou porci výživy v podobě masky.

Zastrčte bradu

Špatné držení těla přispívá nejen k povolování kůže na krku a v dekoltu, ale hlavně ke vzniku podbradku. Když se člověk hrbí, svaly na přední straně krku nemají co na práci, takže ochabují a kůži táhnou s sebou. A v tu chvíli začne mít brada dvojče. Přitom obvykle stačí jenom pomyslet na to, že je třeba zastrčit bradu, a krční páteř se automaticky narovná. Myslete na svou bradu co nejčastěji, zvlášť strávíte-li převážnou část pracovní doby u počítače. Kromě toho, že tak donutíte svaly krku zase pracovat, ulevíte i krční páteři.

Blokujte UV záření

Pokožka krku a dekoltu je kvůli své stavbě v boji s přibývajícími roky už tak v nevýhodě, a přidá-li se k tomu UV záření, je stárnutí ještě mnohem rychlejší. Krk a dekolt navíc patří k těm místům, která jsou slunečním paprskům vyjma zimy vystavená prakticky celý rok. „Proto je používání přípravků s ochranným UV faktorem tou vůbec nejdůležitější prevencí předčasného stárnutí,“ říká korektivní dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. Oddálíte díky němu vznik vrásek a vyvarujete se nevzhledných pigmentových skvrn, kterých byste se později obtížně zbavovala. Minimum je ochranný faktor třicet, v létě ale určitě sáhněte po vyšším, nejlépe po padesátce. Nechcete-li se bronzového nádechu v oblasti dekoltu vzdát, raději použijte samoopalovací přípravky.

Spěte na zádech

Pro váš dekolt je to ta nejlepší noční poloha. Při pravidelném spánku na boku, nebo dokonce na břiše hrozí vznik zbytečných rýh a vrásek. Zvlášť máte-li větší poprsí. Chcete-li být v péči o krk a dekolt opravdu důsledná, zkuste spát s cestovním polštářkem, který krk dobře zafixuje, a zabrání tak vzniku nechtěných zlomů na kůži. Jinak volte nižší polštář, protože ty vysoké a naducané způsobí to, že se vám hlava ve spánku skulí směrem na hrudník. Efekt to bude mít podobný, jako byste osm hodin strávila se svěšenou hlavou, což jsou ideální podmínky pro vznik podbradku.

Po třicítce k estetickému dermatologovi

Přijít k dermatologovi včas je v případě krku a dekoltu zásadní. Kůže se v této oblasti svou stavbou podobá očnímu okolí. A stejně jako v okolí očí i v těchto partiích začnou být přibývající roky znát velmi brzo. Proto platí, že čím dřív svůj krk a dekolt svěříte profesionálům, tím lépe. „Už po třicítce se v této oblasti objevují první znatelnější známky stárnutí,“ říká korektivní dermatoložka Gréta Wohlová. To je tedy ten správný čas přijít se do ordinace poradit, co dál. Zákroky po třicítce v této oblasti fungují jako ta nejlepší prevence dalšího stárnutí. Čím později dermatologa navštívíte, tím méně toho pro váš krk a dekolt dokáže udělat.

Pozor na parfémy a cigarety

Parfémy nikdy nenanášejte na krk ani do dekoltu. Obsahují totiž alkohol, který vysušuje, což pro pokožku, která musí dennodenně bojovat o každou kapku vláhy, rozhodně není to pravé. Kromě toho vůně obsahují látky, které zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření, a tím podstatně zvyšují riziko, že se objeví pigmentové skvrny. Proto si parfém raději v malém množství naneste za ušní boltce nebo na vnitřní stranu zápěstí, kde vznik pigmentových skvrn tolik nehrozí. Kromě pigmentových skvrn mohou parfémy v kombinaci se sluníčkem vyvolat i nepříjemné podráždění a zčervenání. Další zlozvyk, který krku ani dekoltu neprospívá, je kouření. „U kuřaček se známky stárnutí v této oblasti objevují mnohem rychleji než u žen, které nekouří,“ upozorňuje korektivní dermatoložka Hana Smutková. Kouření totiž stejně jako sluneční záření způsobuje předčasné stárnutí kůže. Látky, které jsou součástí cigaretového dýmu, poškozují elastická vlákna v pokožce, zhoršují výživu pleti a narušují její ochrannou bariéru, v důsledku čehož pleť ztrácí vláhu i pružnost.

Na cévky i vrásky IPL

„Ošetření intenzivním pulzním světlem neboli IPL patří k těm, které na počínající projevy stárnutí v oblasti krku a dekoltu používáme nejčastěji,“ říká korektivní dermatoložka Gréta Wohlová. IPL sice není tak silné jako laser, ale dokáže si poradit se světlejšími pigmentovými skvrnami, prosvítajícími žilkami i s prvními vráskami, takže jde o ideální řešení pro ženy po třicítce. Pulzní světlo pronikne skrz svrchní vrstvu kůže do dermis, kde působí na pigmentové skvrny i buňky fibroplasty, které produkují kolagen. Tím se pokožka vypne a pigmentové skvrny zmírní. Obvykle je třeba absolvovat čtyři až šest sezení, přičemž jedno vyjde od dvou tisíc výše.

NEDEJTE ŠANCI DRUHÉ BRADĚ

U většiny lidí za její vznik může hlavně špatné držení těla, které urychluje ochabování svalů v oblasti krku a dolní čelisti, a tím i vznik dvojité brady. Proto se nejdřív ze všeho narovnejte a rovná záda si hlídejte v průběhu celého dne. K tomu přidejte každodenní cvičení problematických svalů, které nezabere víc než tři minuty. Vybrali jsme nejlepší cviky, které fungují.

BRADA PROTI RUCE
Posaďte se ke stolu, srovnejte záda a zastrčte bradu. Jeden z loktů (jedno který) položte před sebe na stůl a prsty rukou si podložte bradu. Pak proti tlaku ruky pětkrát otevřete a zase zavřete ústa. Opakujte každý den.

JAZYK PROTI PATRU
Přitiskněte jazyk na patro a vydržte alespoň deset vteřin, pak ho uvolněte. Ústa při tom mohou být otevřená i zavřená. Když při cvičení položíte prst na oblast podbradku, ucítíte, jak zabírá. Cvičení opakujte několikrát denně.

Třikrát do roka na mezoterapii

Hydratační krémy, séra a masky jsou v oblasti krku a dekoltu nutnost, ještě více tu ale pokožce dá pravidelná mezoterapie, díky které se vláha dostane skutečně do hloubky. Uvažovat o ní začněte po pětatřicítce. Výsledkem mezoterapie, při které vám lékař mnoha drobnými vpichy vpraví do pokožky směs kyseliny hyaluronové a vitaminů, je nejen dokonalé zavlažení pleti, ale také nastartování tvorby kolagenových a elastinových vláken. Zmírní se i vertikální rýhy a vrásky. Jen je třeba počítat s tím, že mezoterapie v této citlivé a křehké oblasti nepatří k nejpříjemnějším zážitkům. Bolestivost ale z větší části odbourá znecitlivující krém. Na mezoterapii je třeba zajít přibližně třikrát za rok, ceny začínají na dvou tisících.

Na podbradek s mezonití

Mezonitě jsou nejlepší a také nejrychlejší způsob, jak se zbavit vznikající druhé brady. Zpevní a vypnou ochabující kontury pod bradou, a tím vašemu profilu vrátí potřebnou ostrost. Zákrok trvá zhruba dvacet minut a lékař vám při něm zavede do ochablých partií speciální nitě, které celou oblast okamžitě vypnou. Nitě se sice postupně vstřebají, ale zpevňující efekt zůstane viditelný ještě zhruba další dva roky. Než nitě zmizí, vytvoří se kolem nich vrstva kolagenu, která kritické partie podepře. Výhodou zákroku, za který podle rozsahu zaplatíte od tří tisíc výše, je, že není bolestivý a navíc se vyhnete hojení jako po klasickém liftingu. Většinou se objeví jen drobné modřinky, případně otok, který je do několika dnů pryč.

Po pětatřicítce na radiofrekvenci

Po pětatřicítce bývají obvykle potřeba radikálnější zásahy estetického dermatologa. „Na výraznější známky stárnutí doporučujeme mikrojehličkovou radiofrekvenci nebo frakční CO2 laser,“ říká korektivní dermatoložka Gréta Wohlová. Pomocí obou metod se prohřívá podkoží, kde jsou uložená kolagenová vlákna. Ta se pak smrští, a tím se pokožka vypne. Zároveň se v ní znovu rozběhnou zpomalené regenerační procesy. V obou případech je třeba absolvovat tři až pět sezení, ceny začínají zhruba na čtyřech tisících. U laseru ale uvidíte výsledek mnohem dřív a navíc se kromě vrásek zbavíte i pigmentových skvrn a jizviček po akné. Na efekt mikrojehličkové radiofrekvence budete muset čekat několik měsíců, na druhou stranu ale tato metoda působí v podkoží intenzivněji než laser a má tím pádem větší vypínací efekt. Jednotlivé vrásky a rýhy se ale dají řešit i samostatně pomocí botulotoxinu a výplní kyselinou hyaluronovou. Výplněmi se dají velmi dobře eliminovat výrazné rýhy v dekoltu, hlavně ty příčné, co se dělají na krku. Botulotoxinové injekce zase zneviditelní na krku vystupující šlachy.

Čtěte také: Dokonalý profil: Jak omladit krk a zbavit ho vrásek nebo Jak účinně bojovat proti vráskám