Tip 1: Udržujte ledničku plnou

Poloprázdná lednička spotřebovává zbytečně moc energie. Do lednice nedávejte teplé jídlo. Lednici pravidelně odmrazujte. Námraza vyšší než 3 mm zvyšuje spotřebu proudu až o 75 procent! Lednice by měla chladit na 5 stupňů. Při teplotě 3 stupně Celsia stoupá její spotřeba o 15 procent.

Tip 2: Prášek do pečiva namísto čističe odpadu

Stejnou službu jako čistič odpadu vám prokáže prášek do pečiva, pokud jej smícháte s trochou octa. Při reakci substancí vzniká kyselina uhličitá. Pár minut nechte působit a poté odpad ještě propláchněte vařící vodou.

Tip 3: Alobal na žehlící prkno

Zkuste dát hliníkovou folii pod potah žehlicího prkna. Hliník odráží teplo. Vyžehlíte rychleji, čímž uspoříte proud.

Tip 4: Nekupujte balenou vodu

Z většiny kohoutků teče pitná voda, která je naprosto srovnatelná s balenou vodou. Pokud se vám přesto nezdá, můžete koupit filtrační konvici. Investice se vám rychle vrátí.


Tip 5: Tabletky na čištění umělého chrupu místo bělidla

Záclony perte normálním práškem na praní, do kterého přidáte pět tablet na čištění umělého chrupu. Zmizí nejen fleky, ale také zažloutnutí od nikotinu.


KAFE.cz radí: Místo tablet použijte levnější prášek na čištění umělého chrupu, který pořídíte již od 26 Kč. Ušetříte tak ještě více!

Tip 6: Zmrazte svíčky

Když zmrazíte svíčky před jejich zapálením, prodloužíte jejich životnost dvojnásobně.

Kafe.cz radí: Zmrazte si zbytky vína v tvořítku na led. Ledové kostičky pak můžete kdykoliv přidat do omáčky.

Tip 7: Jedlá soda místo předpírky

Smíchejte jedlou sodu s vodou. Špinavé prádlo namočte do roztoku a nechejte působit přes noc. Pak je dejte do pračky.

Tip 8: Smažte s mrkví

Pokud máte ráda smažená jídla, ale nechce se vám měnit olej, který se pořád přepaluje, očistěte mrkev, rozkrojte ji podélně, dejte do oleje a nechejte ji tam po celou dobu smažení.

Tip 9: Úspora energie

Pokud jste celý den pryč, nevypínejte radiátory. Lepší je nastavit je na nižší teplotu, aby se stěny nestihly ochladit. Radiátory nezakrývejte (uspoříte až 40 % tepla).