Moje matka se o svá vnoučata nikdy nezajímala – „Jednou sis děti pořídila, tak se starej, já se taky starala,“ byla její oblíbená písnička. A tchyně? Ta mi nikdy nepřestala vyčítat, že jsem jejího syna, alkoholika, nepřiměla k léčbě a způsobila tak jeho předčasnou smrt na selhání jater. „Kdyby maminka dala tatínka včas do léčebny, mohli jste ho, kluci, ještě mít,“ říkala tklivě svým vnukům, kteří se mě pak vyptávali, proč jsem tam tatínka „nešoupla“, a trvalo dlouho, než pochopili, že bez jeho souhlasu a spolupráce ho z alkoholismu nešlo léčit. Když jim pak tchyně začala vtloukat do hlavy, že jejich otec začal pít kvůli mně, už jsem k ní syny nepouštěla.

A tak jsme žili ve třech. Musela jsem mít dvě zaměstnání, abych rodinu uživila a ještě něco ušetřila. Starší David byl bezproblémové dítě, dobře se učil, doma pomáhal, asistoval i při krocení svého rozjiveného a divokého bratra Kristiána. Bez problémů odmaturoval, přijali ho na vysokou, absolvoval ji s červeným diplomem, našel si práci a udělal kariéru. Hypotéku na byt, kterou mu bez problémů dali, už dokonce zaplatil.

Mladší Kristián měl odmalička velké plány. Jednou se chtěl stát hudebníkem a založit skupinu, která udělá díru do amerického showbyznysu, pak plánoval, že bude malířem a proslaví se ve výtvarném světě. Nakonec ani neodmaturoval, protože na školu kašlal a veškerý čas věnoval svým zálibám a snům. Ty ovšem zůstaly nenaplněny, Kristiánovi totiž chyběla vůle dotáhnout věci do konce. Našel si práci, ale nevynášela tolik, kolik si představoval.

Rozhodl se tedy podnikat. Předložil mi velkolepý plán a požádal o peníze. „Mami, až budu mít prachy, všechno ti vrátím.“ Půjčila jsem mu sto tisíc. Když se to dozvěděl David, obracel oči v sloup. „Jako bys, mami, nevěděla, jak to dopadne. Nejspíš zkrachuje a ty neuvidíš ani korunu.“ V jeho slovech zazněla i němá výčitka: Kristiánkovi dáváš vše, mně jsi nedala nikdy nic.

Syn samozřejmě zkrachoval a moje peníze byly fuč. Jenže pak si našel šikovnou dívku, Petru, oženil se s ní a začali podnikat společně. Její plán vyšel. Podnikání klapalo, ale bylo nutné firmu rozšířit a k tomu byly třeba další peníze. V té době jsem zdědila slušné jmění po matce, a tak za mnou Petra s Kristiánem přišli, jestli bych jim nepůjčila, že mi všechno vrátí, protože „podnikání se dobře rozjíždí, ale museli jsme si půjčit od lichváře, protože banka nám nedala. A teď to musíme vrátit, a když nebudeme mít peníze, firma může zkrachovat. Přijde exekuce a na cestě je dítě…“ Tak jsem jim tedy peníze půjčila (nebo spíš dala), ale Davidovi jsem o tom neřekla.

Měla jsem výčitky svědomí. Nebylo spravedlivé dát peníze jednomu, a druhému nic. Jenomže David byl schopný, dokázal se postarat, hodně vydělával a nikdy po mně nic nechtěl. Copak jsem mohla nechat Kristiána v bryndě, když měl dluhy, za zády exekutora a na cestě mimino? Prosila jsem Kristiána, aby bratrovi o těch penězích nic neříkal, on se však prořekl: na mých narozeninách se trochu opil a všechno vyslepičil.

David se na mě díval očima, ze kterých šel mráz. „Ty jsi mi tvrdila, že si dědictví po babičce schováváš pro sebe, na horší časy. Byl jsem rád, že konečně myslíš i na sebe, a ne jen na Kristiána. Jenže tys dala všechno, všechno tomu nezodpovědnýmu, prohnanýmu hajzlíkovi. Celej život jsi za něj řešila průšvihy a mě jsi nikdy ani nepochválila! Já s tebou, mami, končím!“ A odešel. Nebere mi mobil a neodpovídá na esemesky.

Je mi to strašně líto. O to víc, že má pravdu. Nevím, co mám dělat.

Kristina

David měl pravdu!

* Oba hoši si nepochybně prožili své. Nejenže v poměrně útlém věku přišli o otce, navíc ani před jeho smrtí nevládla v rodině idylická pohoda. Alkoholici rozhodně nepatří mezi vzorové taťky! Jejich matka byla zřejmě po celou dobu téměř na vše sama.

* Naneštěstí se nemohla opřít ani o pomoc prarodičů. Jedna babička neměla zájem a tchyně musela být opravdu „poklad“. Jinak by jen těžko mohla vnoučkům předhazovat, že za otcův konec může jejich matka. Přerušení kontaktů lze chápat z Kristininy strany i jako snahu chránit děti před dalšími traumatizujícími zkušenostmi.

* Možná je ale těžké pochopit, čím to, že každý z bratrů je tak jiný, když oba vyrůstali zdánlivě ve stejném prostředí! Budiž, prostředí stejné bylo, nikoli však jejich situace v něm. Třeba proto, že jeden z nich byl v roli toho mladšího. Vzhledem k relativně malému věkovému rozdílu se mohli poměřovat a srovnávat. David byl bezproblémové dítě, vše mu šlo snadno; mladší Kristián neměl šanci být stejně úspěšný nebo dokonce úspěšnější. Možná proto se tak soustředil na představy, že by mohl vynikat někde jinde než David. Třeba v umění. Vše ovšem mělo háček či spíše hák. Kristiánovi se zřejmě nedostávalo talentu ani píle a vůle.

* Jeho „zlobení“ lze chápat i jako snahu získat matčinu pozornost a zájem, což je celkem častý jev. V centru rodičovské pozornosti bývá spíš dítě problémové než bezproblémové. Kristiánova matka však – ke své škodě – svůj zájem o něj podpořila značnými finančními injekcemi.

* Obávám se, že ani Petra - snacha nebude mít ve výběru podnikatelských aktivit šťastnější ruku. Zadlužení u lichváře nesvědčí o živnostenské genialitě. David se snažil matku chránit, lépe než ona dešifroval rizikovost Kristiánova počínání. S pocity zklamání a nepochybně v afektu se rozhodl „potrestat“ matku přerušením kontaktů.

* Možná by bylo načase, aby Kristina našla nějaký způsob, jak Davidovi přiznat, že měl vlastně pravdu. Telefony jí nyní sice nebere, dopis nebo e-mail by si ale možná přečetl.

Dobrá rada

Kristina by si měla uvědomit, že i solidní David možná částečně přebírá model své původní rodiny. Té, v níž absentovaly kontakty s prarodiči. Sice z jiných důvodů, přesto mohl být tím modelem ovlivněn. Memento to může být pro někoho, kdo řeší podobnou situaci jako kdysi Kristina se svou matkou. Naše vztahy s rodiči totiž mohou poznamenat budoucí vztahy dětí k nám více, než bychom si kdy mysleli (a hlavně přáli)!

JAK JSOU NA TOM CELEBRITY

* Na syna Jaroslava, si před časem bulváru trochu postěžovala JAROSLAVA OBERMAIEROVÁ. Prý mu musí finančně vypomáhat. „Je to moje dítě, nenechala bych ho na holičkách. Je to jedináček, prostě typický mamánek,“ svěřila se serveru ahaonline herečka, která už pobírá důchod.

* Se synem Milkem Skoficem bojuje herečka GINA LOLLOBRIGIDA. Chce ji totiž zbavit svéprávnosti, protože se podle něj nedokáže postarat o svůj majetek. „Bojí se jen o své peníze, aby o ně nepřišel, o nic jiného mu nejde,“ obvinila ho 86letá herečka. „Zvládnu se o sebe postarat, pořád cestuju po světě. Je to od něj nehoráznost – a to jsem ho celá léta podporovala.“ Syn se brání slovy, že to není tak dávno, kdy se matka málem provdala za mladíčka, na nějž chtěla přepsat svůj majetek. Proto žádá soud, aby stanovil správce hereččina majetku, který bude kontrolovat výdaje a investice. „Opravdu si myslím, že někoho takového potřebuje. Nechá se snadno ovlivnit a není schopná se o tyto věci postarat sama,“ tvrdí Milko.

* Vztah slavného francouzského herce ALAINA DELONA a jeho syna Anthonyho byl několik let na bodu mrazu. Anthony si užíval život syna slavného otce, byl hvězdou večírků, utrácel otcovy peníze a žádná práce pro něj nebyla dobrá. Herci nakonec došla trpělivost a přestal potomka dotovat. Naštěstí Anthony se brzy usadil, začal normálně žít, pracovat, založil rodinu a otec ho tedy po čase vzal na milost.

* Zpěvačka CHER má se svými dětmi komplikované vztahy. Dcera Chastity ji svého času hodně potrápila rozhodnutím změnit si pohlaví. Matka s ní dlouhou dobu nekomunikovala, přestala ji jakkoli podporovat a mluvilo se o tom, že jí chce vydědit. Ale nebylo to tak horké. Nakonec Cher vzala na vědomí, že z Chastity je Chaz. Teď ji ale trápí syn Elijah: nedokáže překousnout, že se oženil bez jejího vědomí, a přestala se s ním kvůli tomu stýkat. „Nezblázním se z toho, vždycky jsem byl černá ovce rodiny. Poradím si i bez máminých peněz,“ říká k tomu Elijah. „Chastity máma také málem vydědila, a dnes spolu mají dobré vztahy. Doufám, že se mnou to bude podobné,“ vysílá smířlivý vzkaz.