Základy první evropské civilizace byly na Krétě položeny před 5 000 lety. Antická vzdělanost tehdy byla hudbou budoucnosti -a na Krétě už měli vlastní písmo i bohy.

Dodnes však nevíme, proč mládež skákala přes rohy býků (bylo to prý možné jen díky tomu, že zvířata byla zdrogována), a nechápeme, proč zde dámy chodily nahoře bez (ale líbí se nám to - některé zvyky by se mohly obnovit, že?).

O minojské civilizaci je nám známo, že jsme se jí v řadě ohledů (koupelny, toalety, topení) vyrovnali až v minulém století. V co však věřila, jak byla uspořádána, jak zde lidé žili, to se už asi nedozvíme nikdy. Jsou snad stopami legendy o Ikarovi či Théseovi?

Bohové a zázraky

Málokde najdete na tak malém místě takovou koncentraci bohů a zázraků. Podle Řeků se na Krétě narodil hlavní bůh Zeus. Na jeho počest pak Herkules ostrov zbavil všech nebezpečných zvířat včetně hadů (to je dobré vědět).

Narodili se tu i bůh Apollo a bohyně Artemis, proběhl tu slavný hudební souboj Sirén s Múzami, Zeus se tady zmocnil Európy a dva krásné roky na ostrově prožil svatý Pavel. To by v tom tedy byl čert, aby se na Krétě nelíbilo i vám!

Zvláště letos, kdy se místní obyvatelé jen předhánějí, kdo nabídne turistům lepší služby (na to je krize dobrá). Čekají vás tu tradiční atrakce -horské túry pěšky, v koňském sedle i na kole, potápění, jeskyně, lodní výlety - stejně jako moderní novinky v zábavních parcích či nočních klubech.

Také však jen lenošení na báječných plážích: třeba Elafonissi má jako jediná v Evropě růžový písek, na Marathi se zase točil Řek Zorba. A nezapomeňte zjistit, proč se Balosu říká krétský Karibik! Hlavně si však užijte pohody v prostředí plném klidu: tady lidé na věci pohlížejí s nadhledem, daným prastarou historií ostrova…

Ostrov zázraků

  • V rámci Řecka je Kréta cosi jako země sama pro sebe. Pozná se to jak na obyvatelích, tak na překrásné přírodě ostrova.
  • Jenom tady třeba kdysi dávno žili trpasličí hroši, sloni a jeleni. Bohužel už jsou dávno vyhubení.
  • I tak zde zůstalo dost pozoruhodných zvířat - třeba endemické kozy kríkrí. Nikde jinde ve vodách Řecka se také nenajde tolik delfínů, tuleňů, kladivounů, mořských želv, vorvaňů a velryb.