Ruce jsou naší vizitkou, často je lidem podáváme při pozdravu či představování. Dávno odzvonilo dobám, kdy se perfektní manikúrou pyšnily jen dámy z vyšší společnosti. Prezentovat se přesušenou pokožkou s množstvím záděr a s okousanými nehty je velké společenské faux pas. Poradíme vám, co dělat, aby vaše ruce byly jako z alabastru!

Mohlo by vás také zajímat: Kosmetické lahůdky pro váš půvab

1. Krémujte

Základem péče je výběr vhodného krému. Na denní použití volte přípravek, který není příliš mastný – nechcete přeci zanechávat otisky na každém dokumentu, který vám v kanceláři projde rukama. Mažte se ideálně po každém mytí či kdykoliv při pocitu suchosti.
Na noc nasaďte do boje se suchou kůží poněkud těžší kalibr v podobě mastnějšího krému s výživným komplexem. Účinné látky se tak budou do pokožky pomalu vstřebávat po celou dobu spánku.

2. Obrušujte a pečujte

Ideálně jednu za týden odstraňte odumřelou kůži s pomocí jemného peelingu a poté dopřejte svým rukám olejovou koupel. Vhodný je mandlový či olivový olej a ruce by v něm měly setrvat 8-10 minut. Poté je osušte a zabalte do bavlněných rukavic. Teplo tak ještě umocní účinnost výživných látek a jejich snazší pronikání do pokožky.

3. Použijte pilník

Stříhání nehtů není nutné, naučte se je raději zkracovat s pomocí pilníku. Pořiďte si nejlépe skleněný či umělohmotný. Před pilováním si nehty nenamáčejte, byly by příliš měkké. Během úpravy nekmitejte pilníkem sem a tam, ale postupujte ze strany do středu, až docílíte tvaru shodného s nehtovým lůžkem. Zabráníte tím třepení nehtu.

Lámou se vám nehty?

Důvodem může být špatná péče nebo nedostatečně pestrá strava. Pokuste se přidat do svého jídelníčku množství čerstvého ovoce, zeleniny a zakysaných mléčných výrobků.

4. Dejte stopku záděrám

Na odstranění kůžičky se vyvarujte používání ostrých předmětů, ale volte manikérské dřívko. Předejdete tak vzniku nehezkých a bolestivých záděr. Nejprve ponořte konečky prstů do vlažné vody pro lepší poddajnost. Kůžičku poté pomocí špachtličky jemně zatlačte dolů. Na upravené nehtové lůžko naneste regenerační olejíček nebo výživný gel. Díky této péči budou nehty odolnější a zdravější.

5. Lakujte

Před samotnou úpravou odstraňte zbytkový lak a mastnotu jemným odlakovačem bez acetonu. Základem je bezbarvý lak, který nehtu dodá pevnost a zabrání jeho třepení. Zároveň funguje i jako ochrana před pronikáním barvy z další vrstvy laku. Podkladový nátěr proveďte ve dvou vrstvách a po jejich vytvrdnutí přejděte k vrchní vrstvě. Pokud preferujete spíše přirozený vzhled, zůstaňte pouze u průsvitného nátěru.

6. Chraňte

Při práci s čisticími prostředky a chemikáliemi noste pracovní gumové rukavice. Tady jde opravdu o zdraví, takže nehledejte výmluvy.

Kafe.cz doporučuje:

1. Ošetřující odlakovač na nehty bez acetonu - Avon, 149 Kč * 2. Balzám na nehty s bambuckým máslem a dýňovým olejem - Saloos, 60 Kč * 3. Vyživující peeling na ruce a nohy s bambuckým máslem - Avon, 69 Kč * - 4. Mýdlo s olivovým olejem, máslem z karité a rostlinným glycerinem - Yves Rocher, 99 Kč * 5. Pomerančové dřívko na úpravu a zatlačení kůžičky - www.nehtove-produkty.cz, 15 Kč za 5 ks * 6. Pečující komplex na nehtovou kůžičku s obsahem AHA kyselin, vitaminem E a výtažkem z aloe - Avon, 69 Kč * 7. Lak na nehty se třpytkami - Dermacol, 99 Kč * 8. Skleněný pilník na nehty - BOHEMIA CRYSTAL, 40 Kč * 9. Krémy na ruce řady Dermacol Aroma Ritual s vůní belgické čokolády s pomerančem, černé třešně a hroznů s limetkou koupíte za 59 Kč - Dermacol.