Prázdniny v Římě

Audrey Hepburn coby korunní princezna „jedné evropské monarchie“ v Římě unikne svým strážcům a prožije romantický den ve společnosti novináře v podání Gregoryho Pecka. Ačkoliv jde o jeden z nejromantičtějších příběhů světové kinematografie, jeho konec je jedním z nejneromantičtějších. Svatba mezi aristokratkou a obyčejným smrtelníkem se totiž v tomto případě nekoná.

Kafe.cz zjistilo:

Audrey Hepburn byla do role princezny Ann obsazena při slavné kamerové zkoušce. V ní měla předvést jednu z filmových scén, ale kameramanovi přikázali, aby nechal kameru běžet i poté, co režisér řekne Stop. Na filmový pás tak bylo zaznamenáno několik minut Audreyina spontánního, nenacvičeného chování, díky kterému roli nakonec získala.

Princezna Nevěsta

Klasická výpravná pohádka se vším, co k ní patří: krásnou a trochu pyšnou princeznou, která potřebuje trochu útrap a příkoří, aby si uvědomila, koho doopravdy miluje. Chudým chasníkem, který sní o velké lásce. A mocným a zlým princem, který se neštítí ničeho, aby získal cokoli, po čem zatouží.

Kafe.cz zjistilo:

Film byl natočen podle románu Williama Goldmana, který podle slov svého autora obsahuje vše, co má obsahovat dokonalá fantasy: „Šerm. Boj. Muka. Jedy. Opravdová láska. Nenávist. Pomsta. Obři. Lovci. Padouši. Ušlechtilí muži. Nejkrásnější z žen. Hadi. Pavouci. Obludy nejrůznějšího původu i podoby. Bolest. Smrt. Hrdinové. Zbabělci. Nejsilnější z mužů. Pronásledování. Úniky. Lži. Pravda. Vášeň. Zázraky.“

Kouzelná romance

Vzpomínáte si na Patricka Dempseyho, okouzlujícího lékaře ze seriálu Chirurgové? Tentokrát si zahrál životem zhrzeného rozvedeného Newyorčana, který přímo na ulici narazí na opravdovou princeznu z naivní Disneyho pohádky. Princeznu, která doopravdy věří na sílu „opravdové lásky“ a prvního polibku.

Kafe.cz zjistilo:

Navzdory tomu, že jde o romantickou komedii kříženou s pohádkou (což nejsou ty úplně nejlukrativnější žánry), film zaznamenal enormní kasovní úspěch: vydělal 340 milionů dolarů.

Deník princezny

Anne Hathaway odstartovala svou oslnivou filmovou kariéru jako neohrabaná americká školačka se žvýkačkou a v podkolenkách, která jednoho dne zjistí, že je korunní princeznou fiktivního království Genovia. Následuje náročný, ale neobyčejně zábavný výcvik, během něhož se z ošklivého kačátka vyklube překrásná labuť.

Kafe.cz zjistilo:

Fiktivní Genovia je ve filmu součástí Evropské unie. Její modrá vlajka se žlutými hvězdičkami vlaje na zámku vedle vlajky genovijské.

Princ a já

Film s Julií Stiles a Lukem Mablym v hlavních rolích má ke skutečné romanci Kate a Williama asi nejblíže. Hlavní hrdinka Paige Morgan je totiž studentka medicíny, do níž se zamiluje dánský princ a dědic trůnu...

Kafe.cz zjistilo:

Film se zčásti natáčel i v České republice a v malé roličce se objevila Andrea Verešová.

Sissi

Usedlé Rakousko není zemí, kde by romantika zrovna vzkvétala, příběh o tom, jak se císař Franz Josef zamiluje do šestnáctileté aristokratky Sissi v podání Romy Schneiderové, je však čestnou výjimkou.

Kafe.cz zjistilo:

Sissiinu matku, vévodkyni Ludoviku, si ve filmu zahrála skutečná matka Romy Schneider, Magda.

Anastázie

Kreslená disneyovka zpracovala legendární příběh ruské princezny Anastázie, která přežila jako jediná z rodu Romanovců. Nic netušící Anastázie vyrůstá jako chudá sirota a teprve po letech v Paříži se začne rozpomínat na svůj původ.

Kafe.cz zjistilo:

Ve filmu stojí za vyvražděním rodu Romanovců „zlý čaroděj“ Rasputin, ve skutečnosti však tato krvavá lázeň byla dílem bolševiků během jejich nástupu k moci.

Anna a král

Jodie Foster a Chow Yun Fat nejsou herci, které by proslavil právě romantický žánr. Tentokrát ale oba udělali výjimku a vznikl výpravný, okouzlující příběh o anglické vychovatelce dětí siamského krále.

Kafe.cz zjistilo:

Skutečný král Mungkut byl ochrnutý na polovinu obličeje, což tvůrci filmu z estetických důvodů vynechali. Pozměnili však i některá jiná historická fakta, což bylo v Thajsku po několik let důvodem k zákazu uvádění filmu.

William a Kate

Televizní film Kate a William, který v pátek večer vysílala Nova, možná není největším veledílem v žánru romantické komedie. Pro každého, kdo se toho dne v přímém přenosu dojímal nad velkolepostí královské svatby, však byl tím nejlepším dezertem.

Kafe.cz zjistilo:

Matku Kate Middletonové v tomto filmu hraje Serena Scott Thomas, která v roce 1993 hrála princeznu Dianu (tedy Williamovu matku) ve filmu Diana: Her True Story.