Diskutujte: Působí na vás káva, když se cítíte ospale? Pijete ji spíše ráno, odpoledne nebo večer? Máte nějaký úžasný recept na kávový moučník?

Kávovník patří do botanické čeledi rubiace a rodu coffea.
O tom, jak se první keříky dostaly do Evropy a jak se káva rozšířila po světě, jste si mohli přečíst v prvním díle našeho seriálu, který mapuje úžasný příběh kávy.

  • Tentokrát si ujasníme jednu pozoruhodnou záhadu. Jak je možné, že z mnoha desítek druhů kávovníku doputují do šálků pouze dva: Arabica a Robusta? A jaký je v nich rozdíl?

Odpověď na první otázku je jednoduchá – žádný jiný druh kávovníku se zatím neosvědčil. A rozdíly? Vystačily by na celý seznam.

Arabica je jemnější z káv. Jméno získala díky tomu, že ji Arabové v 15. století dovezli z východní Afriky do Arábie. Obsahuje pouze poloviční množství kofeinu než Robusta a má aroma, jímž jsou milovníci kávy uneseni. Chutná mírně nakysle.
Arabica je velmi citlivá na nadměrné teplo, vítr a vysoký stupeň vlhkosti, proto se jí nejlépe daří ve vysokých polohách kolem 1 300 m n. m. Zde káva dozrává pomaleji, takže je více času na to, aby zrna vstřebala dostatek minerálních látek z půdy a získala bohaté, intenzivní aroma.
Arabica má však mnohem nižší výnosy a navíc je snadnější obětí škůdců, což z ní dělá drahé zboží. Celých 60 procent celosvětové produkce kávy pochází právě z tohoto druhu. Arabica se obchoduje na newyorské burze.

Robusta je naproti tomu odolnější, roste rychleji a má vyšší výnosy. Díky vyššímu obsahu kofeinu je povzbudivější a má mírně nahořklou, drsnější, zemitější chuť. Robusta roste v tropických rovinatých oblastech a protože je citlivější na chlad než Arabica, pěstuje se v níže položených oblastech do 600 m n. m. Robusta se obchoduje na londýnské burze.

Oba druhy, Arabica i Robusta, se liší tvarem a barvou zrna: zelená kávová zrna typu Arabica mají podélný, oválný tvar se zvlněnou rýhou a měří 5 až 8 mm. Jejich barva se mění od modrozelené po zelenou. Zrna Robusty mají naproti tomu okrouhlý tvar, rovnou rýhu a jsou zřetelně menší než zrna Arabiky.

Víte, že:

  • Prvním důležitým krokem každého výrobce kávy je najít tu správnou kávovou plantáž. Například kávová zrna pro kávy Tchibo pocházejí z 25 různých regionů světa, jako je Keňa, Brazílie nebo Honduras. Káva z každé kávové plantáže má v konečném výsledku vlastní charakteristickou chuť a vlastnosti. Pokud hledáte opravdu kvalitní a zajímavé kávy z jedné konkrétní pěstební oblasti, vyzkoušejte jedinečnou kávu Tchibo Exclusive Origins, kterou koupíte na váhu v obchodech Tchibo. Zkoušejte, až najdete tu svou.
  • Víte, kde máte nejbližší obchod Tchibo?

Zapojte se do soutěže o báječné ceny!

((bean:1:30))