Kotvičník je vysoký asi 10 - 60 cm, má pětičlenné žluté květy, chlupatý stonek a tvrdý plod s dlouhými ostny. Jedná se o jednoletou bylinu a setkáte se s ní v Evropě, Africe, Asii i Austrálii. Daří se jí totiž skoro všude, včetně polopouští. V ČR se dá pěstovat také, ale příliš rozšířený u nás není. Zato v zahraničí jej pěstují pro farmaceutické účely. Umí toho totiž skutečně dost.

Obsahuje spoustu účinných látek

V kotvičníku jsou například vitamíny (B, C, E), vláknina, vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík, pryskyřice, proteiny, kyseliny, třísloviny a alkaloidy. Nejúčinnější látkou je saponin-protodioscin. Nutno však podotknout, že obsah účinných látek je značně závislý na tom, jak je rostlina pěstována a zpracována.

Navrací vitalitu

Pozornost si v posledních letech získává především díky svým účinkům na hladinu pohlavních hormonů (u žen estrogen, u mužů testosteron). Tím se zvyšuje sexuální libido i životní energie. Mnozí lidé, kteří užívají kotvičník pravidelně, se cítí o pár let mladší.

Divoké kmeny Indiánů a Číňané jej využívají také k léčbě ledvinových, kardiovaskulárních a jaterních nemocí, při ztrátě potence. V neposlední řadě se hodí sportovcům, urychluje nárůst svalové hmoty.

A k čemu může napomoci vám?

1. Posiluje libido

A to neznamená jen větší chuť na sex. Četné studie prokázaly, že ženy užívající kotvičník zemní, zažívají také lepší vyvrcholení a celkově mají ze sexu pozitivnější pocity. Mimochodem dost podobně to funguje i na muže, takže když uvaříte bylinný čaj i svému partnerovi, 100% vás čeká zábavný večer.

2. Dodává energii

Slabší pohlaví? V žádném případě. Spousta žen pracuje na plný úvazek v zaměstnání i v domácnosti a to se časem projevuje nikdy nekončící únavou, která je jak fyzického, tak psychického rázu. Kotvičník zvyšuje množství kyslíku v buňkách a tak dodává energii. Samozřejmě je lepší si raději odpočinout, ale někdy to prostě nejde a uvařit si čaj nebo nakapat extrakt z kotvičníku je prostě rychlejší.

3. Podporuje dobrou náladu

Kotvičník má pozitivní vliv na náladu, stres a úzkost nezávisle na tom, co za psychickými obtížemi stojí. A nemusíte zrovna trpět stavy úzkosti či depresemi, abyste to ocenila. Zázračná bylinka se bude hodit třeba při PMS.

4. Ochraňuje močové cesty

Podporuje tok moči, a tak vlastně čistí ledviny, močový měchýř, játra a močovou trubici. Vylučování tekutin rovněž podporuje odchod toxinů, které mohou mít vliv například na vaši náladu, z těla.

Jak jej užívat

Možností je několik. Sušená umletá nať se dá použít na přípravu odvaru, což je tradiční forma, kterou používali už naši předkové. Bohužel má své neduhy. Za prvé ne všem bylinkové čaje chutnají a za druhé se při varu ztrácí spousta účinných látek (např. vitamíny a minerály), a tak se daleko víc užívají jiné formy.

Sportovci a kulturisté konzumují kotvičník obvykle jako kapsle či tablety, je to pro ně nejpohodlnější. Ani to ovšem není nejúčinnější forma. Jakmile jdou prospěšné látky do těla přes zažívací ústrojí, je jich spousta zničena, než se stihnou vstřebat.

Nejlepší je užívat jej jako extrakt rozpuštěný v alkoholu, jelikož odtud se látky vstřebávají sliznicí do těla bez ztrát. Mezi známé přípravky patří kapky Kotvičník Forte, přičemž pouhých 20 kapek této tinktury nahradí 0, 75 l bylinného čaje. Navíc to máte úplně bez námahy.

Přípravků, které slibují dodání energie, je na trhu mnoho. V dnešní hektické době je to totiž dobrý marketingový tah, jelikož všichni sháníme způsob, jak toho zvládnout ještě více. Bylinky ale patří k nejšetrnějším metodám, a i kdyby nepomohly, aspoň máte jistotu, že vašemu tělu nijak neuškodí.