Otcem sladkých krychliček nebo kvádříků je Jacob Christoph Rad (1799-1871), švýcarský rodák a rakouský ředitel dačické rafinerie cukru.

Měl jako její nový šéf za úkol zachránit upadající továrnu, kterou zřídil a sedm let vedl německý podnikatel Franz Grebner.

Čím lze ještě sladit

  • Med obsahuje sacharózu, fruktózu a glukózu, řadu vitaminů, minerální látky i bílkoviny. Má nižší energetickou hodnotu než řepný cukr.
  • Hnědý cukr má více biologicky hodnotných látek. Zabarvení je způsobeno melasou. U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, čímž je zachován obsah významných látek (např. draslík, sodík, vápník, hořčík a řada aminokyselin).
  • Třtinový cukr se vyrábí krystalizací ze třtinové šťávy, obsahuje minerály, vitaminy. Má typickou karamelovou chuť a o trochu nižší energetickou hodnotu než řepný cukr.
  • Melasa je vedlejší produkt výroby cukru z řepy nebo třtiny. Ve srovnání s cukrem má poloviční kalorickou hodnotu.
  • Javorový sirup se získává zahuštěním mízy cukerného javoru. Je asi o polovinu méně sladký než bílý cukr.
  • Sacharin - první průmyslově vyráběné umělé sladidlo. Je zhruba 300x až 500x sladivější než řepný cukr. Nekalorický Aspartam je sladší asi 200x.