Každý kosmetický produkt by měl mít dobu použitelnosti od otevření uvedenou na obalu, obecně ale platí následující:

Odličovače a sprchové gely

Stačí je otevřít a jejich trvanlivost klesá na polovinu. Vždy se řiďte pokyny na obalu a kontrolujte, zda nezměnily vůni a konzistenci. V takovém případě je třeba je vyhodit.

Pudr

Pudr má na rozdíl od jiných kosmetických přípravků poměrně velkou trvanlivost (až tři roky), ovšem jakmile začne jakkoli měnit vzhled, barvu či konzistenci, přestaňte jej používat. Základem pro to, aby vám dlouho vydržel, je také pravidelné čištění štětce či houbičky, kterými jej nanášíte, abyste zamezila množení bakterií.

Tužka na oči

Neobsahuje vodu, takže obecně vydrží déle - dva až tři roky. Často však časem zoxiduje, a pak může být její použití nepříjemné, může změnit tvar i barvu. Pokud jste měla oční infekci, vždy tužku na oči vyměňte za novou.

Oční stíny

Oční stíny vydrží dva až tři roky. Oční stíny jsou trvanlivé, ale vždy je třeba je nanášet čistým a suchým štětečkem.

Řasenka a tekuté oční linky

Většinou tři měsíce, ale je třeba sledovat údaje na výrobku. Řasenka vás na konec lhůty většinou upozorní sama – vysychá či se v ní mohou tvořit hrudky.

Parfémy a vody po holení

Podle evropské legislativy musí být každý parfém i voda po holení opatřen symbolem otevřené nádoby, kde je v měsících uvedeno, jak dlouho může být lahvička otevřená. Vždy závisí na použitých ingrediencích a způsobu výroby. Pokud jej však uchováváte na vhodném místě a dobře uzavřený, vydrží až tři roky. Neotevřené vůně v krabičce pak ještě mnohem déle.

KAFE.cz zjistilo: Co musíte vědět o kosmetice

  • To, zda je produkt v pořádku, poznáte většinou pouhým pohledem a podle čichu. Pokud se jeho barva a konzistence změní, anebo začne-li nevábně vonět, nepoužívejte jej a vyměňte za nový.
  • Vždy ukládejte kosmetiku mimo dosah slunečních paprsků a veškeré krabičky, tuby a lahvičky pevně uzavřete. Prodloužíte tak jejich trvanlivost.
  • Proděláte-li zánět očí nebo oční infekci, nepoužívejte žádnou kosmetiku, která s očima přišla do kontaktu. Vždy si pořiďte novou, jinak se vám může nemoc vrátit.
  • Nikdy do jakéhokoli kosmetického produktu nepřidávejte žádnou tekutinu, pokud to přímo nevyžadujte výrobce v návodu.
  • Vyvarujte se testerů v obchodech. Pokud však odstín make-upu chcete vyzkoušet, neaplikujte jej na kůži přímo z lahvičky, ale nejprve na ubrousek, nebo tampon.
  • Dávejte přednost krémům v tubě, anebo s pumpičkou. U nich se vám totiž nestane, že byste do nich prsty přenesla bakterie.