Netušíte, jaký máte typ pleti? Diagnostiku vám udělají v každém kosmetickém salonu nebo ve vybraných lékárnách. Provést si ale můžete i jednoduchý domácí test. Ideální je vybrat si den, kdy na sobě nemáte žádná líčidla. Stačí si pečlivě omýt obličej vlažnou vodou, pleť jemně osušit a počkat asi půl hodiny. Poté si na obličej přiložit papírový kapesník a pár vteřin vydržet. Pokud je kapesník mastný na mnoha místech, máte co do činění s mastnou pletí. Objevíte-li mastnější místa jen uprostřed kapesníku, máte pleť normální. V případě mastné T – zóny (čelo, nos, brada) jste nositelkou pleti smíšené. Zůstal vám kapesníček naprosto suchý bez otisků? Pak máte pleť suchou. Jaký denní krém je pro daný typ pleti ten nejlepší?

Mastná pleť
Pro mastnou a problematickou pleť, jejímž typickým projevem je akné, lesknoucí se povrch a ucpané póry, jsou nejlepší krémy hydratační bez obsahu olejů. Nejvhodnější jsou přípravky v gelové konzistenci, které pokožku nezatíží a pomáhají s regulací mazu.

Normální pleť
Pokud máte normální typ pleti, netrápí vás mastná ani suchá pokožka, netrpíte pupínky ani ekzémy, můžete používat jakýkoliv běžný krém. Při výběru je dobré se řídit pouze ročním obdobím. Pro nadcházející chladné dny vybírejte hutnější s oleji, které pokožku vyživí i chrání.

Suchá a citlivá pleť
Tento typ pokožky je velmi choulostivý a obvykle i bolí. Projevuje se nepříjemným pnutím a pálením, což se zhoršuje právě s příchodem chladných dní. Základem denní péče je hydratace krémem s obsahem přírodních extraktů. Čím sušší pleť, tím mastnější krémy můžete volit.

Na věku záleží
Krém by měl zohlednit nejen typ pleti, ale i věk. Mnoho přípravků je univerzálních, některé se však zaměřují speciálně na starší pleť. Proto je nutné sledovat také číslici na obalu, tedy označení 30+, 40+, 50+ atd. Pokud máte pleť trpící výraznými vráskami již ve 30 letech, můžete volit i krémy určené pro starší pleť. Nikdy však nepoužívejte na mladou pleť (20 let) krémy proti vráskám určené pro 40+ a více let.

Univerzální přírodní krém

Suroviny: 1 hrnek oleje z hroznových semínek, 1/4 hrnku kokosového oleje, 1 lžíce lanolinu, 1 lžíce včelího vosku, 2/3 hrnku převařené destilované vody, 1/2 hrnku aloe vera gelu, 1/4 lžičky vitaminu E, 2 kapky oblíbeného esenciálního oleje

Jak na to: Ve vodní lázni rozehřejte a nechte spojit olej z hroznových semínek, kokosový olej, včelí vosk a lanolin. Až se vše promíchá, odstavte a nechte zchladit na pokojovou teplotu. Do mixéru dejte vitamin E, destilovanou vodu a aloe vera a mixujte, až se suroviny spojí. Poté přidejte olejovo-voskovou hmotu a dál mixujte. Až začne krém tuhnout, přestaňte mixovat a hmotu přendejte do sterilované nádobky na denní krém. Uchovávejte v chladu, spotřebujte do tří týdnů.