Kontaktní čočky slouží především ke korekci očních vad – krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu nebo presbyopie. Mohou mít ovšem také ochrannou funkci (při některých očních onemocněních) či funkci kosmetickou, barevné čočky dovedou změnit barvu i tvar duhovky. Kontaktní čočky se liší i podle délky nošení, tedy jak dlouho lze jeden pár čoček nosit, než je musíte vyměnit. Mezi nejoblíbenější patří čočky s dvoutýdenním či měsíčním režimem výměny. Nejvhodnější jsou samozřejmě čočky jednodenní, které po použití hned vyhodíte, a hrozí tedy menší riziko zavlečení infekce do oka.

Dnešní čočky jsou sice vyráběny z (pro oko) velmi komfortních materiálů, přesto se mohou vyskytnout komplikace, které si paradoxně ve valné většině nositel způsobí sám, nejčastěji nesprávnými návyky při nošení a péčí o kontaktní čočky. „Nosíte-li čočky, neměli byste o nich v oku prakticky ani vědět. Jakmile je začnete pociťovat, může být něco špatně. O rizicích spojených s nošením čoček se mluví velmi málo, přitom následky špatné hygieny a následné infekce mohou být fatální a skončit závažným poškozením oka a zrakové ostrosti, což je mnohdy nutné řešit transplantací rohovky,“ upozorňuje primářka Věra Kalandrová z brněnské oční kliniky Lexum.

Pozor si dejte také na cizí tělíska zachycená pod čočkou, například na vlasy či zbytky kosmetiky, která mohou oko rovněž nepříjemně podráždit, ale i způsobovat alergie. „Oko je velmi citlivý orgán, a tak je náchylnost k alergiím celkem pochopitelná. Tato komplikace je zároveň jednou z mála, kterou nositel nemá přímou možnost nějak výrazně ovlivnit. Alergické reakce mohou mít často souvislost se složením dezinfekčních roztoků. Projevují se především zarudnutím spojivky, pálením či řezáním v oku,“ doplňuje primářka Věra Kalandrová.

Nejzávažnější komplikací při nošení kontaktních čoček jsou oční infekce. Mohou být způsobeny bakteriemi, plísněmi i viry, které se bohužel vyskytují úplně všude kolem nás. Závažným onemocněním je rohovkový vřed, který vzniká průnikem mikroorganismů porušeným epitelem rohovky do hlubších vrstev. To se bohužel může stát velmi snadno, neboť, jak je výše zmíněno, čočky zcela přirozeně způsobují drobné mechanické oděrky na rohovce, které pro nezvané hosty představují doslova pozvánku. Infekce může proniknout i do hlubších vrstev oka, proto je nutná včasná a intenzivní léčba.

„Pokud léčbu zanedbáte nebo antibiotika nezaberou, může dojít až k proděravění rohovky, které je možné řešit jedině okamžitou transplantací. I pokud je léčba úspěšná, na rohovce zůstane po zhojení vředu jizva, která většinou nepříznivě ovlivní vidění,“ říká na závěr primářka Věra Kalandrová z oční kliniky Lexum v Brně. Elegantním řešením každodenních problémů s brýlemi nebo kontaktními čočkami je laserová operace očí. Pomocí refrakčního zákroku se můžete spolehlivě a bezpečně zbavit téměř jakéhokoliv počtu dioptrií. Více se o této moderní možnosti řešení očních problémů dozvíte na: www.lexum.cz/sluzby/laserove-operace-oci.