V den zimního slunovratu 21. prosince 2012 skončí kalendář znamenitých mayských astronomů. Po 5 126 letech prý Slunce doběhne na konec cesty a ukončí svůj velký koloběh.

To je jasné vysvětlení nastávajícího konce světa, řeknou si možná ti, kteří znají přírodní zákony. Jenže, co když to Mayové mysleli jinak? Nemohli vidět ještě dál do budoucnosti?

Jedním z posledním žijících šamanů této civilizace je Apolinario Pixtun. Nesedí však už doma na pyramidách, ale cestuje po celém světě, aby dál šířil moudrost svých předků.

„Nedávno jsem byl ve Velké Británii a tam mě novináři doslova zahltili všemi těmi nesmysly o zániku planety kvůli předpovědi mých předků.

Já však opakuju: žádný konec světa nebude. Tyto domněnky si vytvořili lidé ze Západu sami,“ řekl pro agenturu AP.

Vznikne nové Slunce!

Ani se zánikem životadárného kotouče to totiž nemusí být až tak jednoznačné.

V mytologiích mnoha dávných kultur se objevuje tvrzení, že zanikne staré a následně vznikne nové Slunce, což má být předzvěst toho, že vstupujeme do nového věku s lepším duchovním uspořádáním a hodnotami.

Je ovšem možné, že to všechno mystičtí Mayové mysleli v přeneseném slova smyslu; byli přece také velcí filozofové!

Pojďme tedy ještě dále. Je známo, že pohanské kulty o zimním slunovratu oplakávaly slábnoucí a nakonec umírající Slunce.

Jenomže začal další rok a oni vesele žili se znovuzrozenou žhavou planetou… Stejně je tomu dodnes u křesťanů, kteří si v období Vánoc připomínají věčný koloběh života: smrti a zániku všeho starého (ať už dobrého, či špatného) a zrození něčeho nového (naděje a především čistoty).

On sestoupí z nebes

Této verzi by odpovídal i další předmět (tentokrát ryze archeologický), o nějž se dosud opírají ti, kteří tvrdí, že v roce 2012 nastane konec světa.

Jedná se o Monument Six, jenž byl nalezen v ruinách na jihu Mexika během stavby dálnice v 60. letech minulého století.

Kamenná deska se dochovala jen ve fragmentech, za což mohla částečně eroze, částečně tamní obyvatelé, kteří si její části nosili domů.

Nápis jednoznačně popisuje něco, co se má stát za 3 roky. Událost zahrnuje tajemného mayského boha Bolona Yokteho, jenž je spojován jak s válkou, tak se stvořením.

Závěrečná pasáž je však takřka nečitelná, a tak až po desetiletích bádání se ji nedávno podařilo mexickému archeologovi Guillermu Bernalovi rozluštit. Stojí zde: „…a On sestoupí z nebes.“

Docela dobře by se to dalo pokládat za začátek nového, lepšího věku, ne? Nikde však není řečeno, že Země zanikne a my s ní, pouze že se 21. prosince něco stane. Doufejme tedy, že to bude v náš prospěch.

Čtěte také: