Také se vám stává, že váš partner bere nohy na ramena vzápětí poté, co uslyší větu "Měli bychom si promluvit?" Reakce bývají různé: jeden se uzavře do sebe, jiný podrážděně odsekává, další pro jistotu zmizí ve své dílně, v ložnici nebo na cestě do hospody. Jisté však je, že naše otevřené výzvy k párové komunikaci obvykle vedou k tomu, že komunikace se zkomplikuje, ne-li úplně zablokuje. A naše manželství, místo aby během vzájemného rozhovoru pookřálo, je na jeho konci v ještě zuboženějším stavu než na začátku.

KAFE.cz zjistilo:

  • Dříve se odborníci domnívali, že ženy obecně mluví třikrát víc než muži. Často se uváděl údaj, že žena za den namluví kolem 20 tisíc slov, ale muž jenom 7 tisíc. Není to ovšem pravda. Nedávno byl proveden pokus, během něhož 400 dobrovolníků u sebe nosilo přístroj, který nahrával všechno, co řekli. Ukázalo se, že muži a ženy toho namluví zhruba stejně, asi 16 tisíc slov za den.
  • Obě pohlaví ovšem používají řeč jiným způsobem. Ženy s její pomocí ventilují své pocity, zatímco muži chtějí situaci řešit.
  • K tomu, abychom se do druhého člověka zamilovali, potřebujeme v průměru patnáct hodin soustředěné pozornosti, kterou mu věnujeme obvykle v průběhu společných hovorů. Vzpomínáte na ty dlouhé propovídané noci na začátku vztahu?

Příliš slov ve vztahu s mužem škodí

Máte dojem, že problém je na straně mužů a jejich nízké emoční inteligenci? Omyl! Psychologové jim totiž nyní dávají za pravdu. "Ve vztazích mezi mužem a ženou převládá mýtus, že mluvení jim pomáhá. Ve skutečnosti to ale často bývá přesně naopak," říká manželská poradkyně Patricia Love, která se svým kolegou Stevenem Sosnym napsala na dané téma knihu s výmluvným názve How to Improve Yur Marriage Without Talking About It (Jak zlepšit své manželství, aniž byste o něm museli mluvit). Naši snahu rozebírat vztahové nuance našeho manželství totiž muži vnímají už předem jako kritiku: pokud je tu něco, o čem je potřeba mluvit, pak je tu zřejmě nějaký problém, který je zdrojem naší nespokojenosti. A protože nejde o problém, který by mohli jednorázově vyřešit, cítí se nesví. Představa, že si chceme na dané téma "jen tak popovídat" (která je pro ženy tak hřejivá a uklidňující), je jim zcela cizí. Už při pouhé výzvě "pojďme si promluvit o nás dvou" tudíž jejich tělo zaplaví stresový hormon kortizol, který je nutí reagovat útěkem (odchod do hospody) nebo útokem (podrážděnost a hádka).

KAFE.cz zjistilo

Nejkritičtějším momentem pro manželské hovory je podle odborníků situace, kdy muž přichází z práce a žena (toho času na mateřské dovolené) se chystá na něj vychrlit své úvahy, které si celý den střádala v hlavě. V tomto okamžiku je konflikt téměř jistotou.

Manžel není kamarádka!

"Bližší vztah se svým manželem nevybudujete tím, že se s ním budete bavit jako s kamarádkou. Muži také touží ve vztahu po větší vzájemnosti a blízkosti, ale nechtějí se kvůli tomu začít chovat jako ženské," říká již zmíněná psycholožka Patricia Love v rozhovoru pro časopis Oprah. Dobrá, jak ale ten kýžený pocit blízkosti navodit beze slov? Existuje snad nějaký zázračný elixír? "No přece nonverbální komunikace!" dodává Patricia Love. Cítíme-li se od partnera izolovány, spojení můžeme navázat těmi nejjednoduššími způsoby: letmým pohlazením, manuální činností, kterou vykonáváme společně, nebo drobnými každodenními gesty. Podáme mu brýle, které právě hledá. Zavřeme okno, když je mu zima. Okamžiky nejhlubší intimity obvykle nastávají právě ve chvílích, kdy spolu nemluvíme. Ostatně, v těch nejspokojenějších dvojicích se prý, pokud jde o mluvení, poměr sil trochu vyrovnává: muži jsou sdílnější, zatímco ženy po konverzaci touží méně.

Anketa KAFE.cz

Věra (32): „Můj přítel je doslova alergický na otázku 'Co bylo v práci?'. Připadá mu prý, že ho vyslýchám. Přitom mezi kamarády to není žádný nemluva. Zdá se mi, že jediný, s kým se nechce bavit, jsem já.“

Zdena (37): „Trápilo mě, že můj muž se mnou doma skoro nemluví. Měla jsem pocit, že je na mě asi kvůli něčemu naštvaný. Ale pomohla mi zkušenost mé tchýně, která mi prozradila, že její manžel, otec mého muže, na ni v mládí nepromluvil třeba týden v jednom kuse. A přitom jsou šťastně spolu už skoro čtyřicet let.“