Poslední sbohem formou oficiálního obřadu vyžaduje částku zhruba 20 000 až 30 000 Kč. Na pouhé zpopelnění, takzvaně pohřeb bez obřadu, který je nejlevnější, často ani 10 000 Kč nestačí.

S postupující ekonomickou krizí u nás pohřbů bez obřadu přibývá, zvlášť ve větších městech. Nejvíc se jich koná v posledních letech v Praze.

Podle odborníků za to může nejen uspěchaný životní styl a menší váha zažitých rituálů, ale především právě nemalé náklady spojené se smrtí člověka.

To, že odchod z tohoto světa nebude levný, si uvědomují především starší osoby v důchodovém věku.

„Celých pětasedmdesát procent z nich si proto spoří a má stranou odložené peníze, které náklady na pohřeb pokryjí,“ uvádí Tomáš Suk z Poštovní spořitelny.

Částka, již si lidé pro vlastní „poslední cestu“ podle průzkumu schovávají, se nejčastěji pohybuje od 10 000 do 20 000 Kč.

Obřad není přežitek

Ještě před lety přispíval na pohřeb stát, kdy pozůstalým vyplácel sociální dávku - pohřebné, jež tehdy činilo 5 000 Kč.

Co je důležité

  • Mezi cenami a úrovní služeb pohřebních ústavů jsou velké rozdíly. Některé umožňují i pohřeb na splátky a mají pro své klienty celkově rozsáhlý servis: poradí třeba s vdovskými důchody či notářským řízením.
  • Kdo pohřeb zařizuje a nemá „reference“ od známých, měl by začít na internetu a vybírat pohřební službu podle nabídky na jejích stránkách.
  • Na svých webech však pohřební služby obvykle neuvádějí konkrétní ceny pohřbů ani jednotlivých služeb, protože jim to zákon o reklamě zakazuje. Je proto nutné počítat s tím, že je třeba jich několik obvolat a ceny porovnat!