Právní služby v ČR poskytuje na 9 000 aktivních advokátů. I když jde o tržní povolání a odměna je v zásadě smluvní, existuje pro našince možnost obrátit se přímo na Českou advokátní komoru (ČAK) jako na samosprávnou profesní organizaci se žádostí o bezplatné zastupování.

Ta člověku vyhoví v případě, když splní stanovená kritéria o nemajetnosti, a zároveň rozhodne, zda mu poskytne právní službu zcela zdarma, či za odměnu sníženou.

Pro celou Českou republiku tuto agendu zpracovává pobočka ČAK v Brně (www.cak.cz). Advokáty v poskytování takovýchto služeb spravedlivě střídá - žadatel si tedy svého právního zástupce nemůže zvolit sám, nýbrž je mu určen.

Na stránkách ČAK si jinak může každý vybrat advokáta sám. A to nejen vzhledem k místu svého bydliště, ale především podle právního zaměření, a je-li to třeba, rovněž podle znalosti cizího jazyka.

Odmítnutí a střet zájmů

Advokát, kterého oslovíme se žádostí o zastupování, nám ovšem nemusí vždy vyhovět. Podle zákona o advokacii může poskytnutí právních služeb odmítnout (tedy pokud nám nebyl ustanoven soudem nebo určen ČAK) a ani nemusí sdělit proč.

Odměna: smluvní, nebo tarif?

Zákon o advokacii nám dává na výběr. Výši odměny, jakou si může advokát stanovit, zákon neomezuje, maximální suma by však měla být přiměřená. Zkrátka nesmí být ve zřejmém nepoměru k hodnotě a složitosti věci. Odměna podle smlouvy se většinou stanovuje jako tzv. časová - obvykle činí 1 000 až 4 000 Kč (bez DPH) za hodinu práce. Druhá, méně oblíbená možnost je stanovení honoráře podle počtu právních úkonů. Není-li odměna určena smlouvou, nastupuje takzvaný advokátní tarif, jenž stanovuje, jakou částku může právní zástupce požadovat za konkrétní úkony. Suma se v tomto případě určuje podle hodnoty nebo typu předmětného sporu. Advokátní tarif je nutný především tam, kde právník jedná z pověření státu.