Pět kilo uheráku a džíny Calvin Klein... Možná to není štěstí, ale je to fajn,“ zpívá Richard Müler ve svém legendárním šansonu. Jaký je ale doopravdy vztah mezi naším pocitem štěstí a penězi, které máme k dispozici? Samozřejmě, velice těsný. Zejména, když se nám peněz nedostává. Je to podobné jako s naším zdravím: dokud je vše v pořádku, zdraví nám slouží a peněz máme relativní dostatek, pokládáme daný stav věcí za samozřejmost. Ale jakmile o jedno nebo druhé přijdeme, pochopíme, jak dobře se nám do té doby vedlo.

Mohlo by vás také zajímat: 12 zvyků, které dodržují šťastné dvojice

Kolik peněz potřebujeme k tomu, abychom se cítili šťastni?

Na to neexistuje univerzální odpověď. Částka, která pro některé z nás představuje velké jmění, je pro druhého jen ubohé kapesné. Záleží na tom, s kým se porovnáváme (máme-li víc než naši sousedé a přátelé, nebo naopak méně) a také na naší vlastní zkušenosti – tedy máme-li víc nebo méně než dřív.

Ve Spojených státech byl nedávno proveden zajímavý průzkum. Dotázaní si měli vybrat ze dvou zaměstnání. V prvním z nich by za první rok vydělali 30 tisíc dolarů, za druhý rok 40 tisíc a za třetí rok 50 tisíc. V tom druhém by během prvního roku vydělali 60 tisíc, v druhém roce 50 tisíc a ve třetím 40 tisíc. Většina respondentů si zvolila první možnost, i když to znamenalo, že dohromady za celé tři roky by vydělali o 30 tisíc méně. Pocit, že se jim daří čím dál lépe, byl totiž pro ně důležitější než výsledná cifra.

A za co se tedy vyplatí utrácet?

Představme si nyní situaci, že se na vašem účtu objeví příjemná (ale zase nikterak závratná) částka navíc. Složenky už jsou zaplacené a v rodinném rozpočtu nezeje žádná mimořádná díra. Jak peníze navíc utratit, abyste z nich vytěžili co nejvíc radosti?

  • Podle psychologů je smysluplnější utrácet za zážitky. Tatáž částka, vynaložená za lístky na koncert nebo několik lekcí tenisu, vás pravděpodobně potěší a rozveselí víc, než když si za ni koupíte nové boty nebo elektronickou vychytávku.
  • Pro naše štěstí jsou navíc naprosto klíčové těsné vztahy s lidmi z našeho okolí. Jedním z nejlepších způsobů, jak si doopravdy udělat radost, je proto investovat do času stráveného s rodinou nebo s přáteli: uspořádejte večírek, zaplaťte si hlídání dětí, abyste si mohli vyrazit s manželem do kina, jeďte na výlet nebo pozvěte své rodiče do restaurace.

I když vesměs se jedná o „pomíjivé“ radosti a potěšení, dobrý pocit z nich vás překvapivě bude těšit déle než pohled na nový mrazák nebo plazmovou televizi.