Artróza je vlastně choroba chrupavky. Ve zdravém kloubu je hladká, neporušená a chráněná kloubní, odborně řečeno synoviální, tekutinou. Pokud je kloub postižen osteoartrózou, objevují se na ní trhliny, osteofyty (kostní výrůstky), v nejzávažnějších stadiích nemoci chrupavka prakticky chybí a v kloubu se o sebe při každém pohybu třou holé kosti. Je jasné, že to musí bolet.

Klouby ve formě

Lékaři popisují buď čtyři stupně nemoci, přičemž čtvrtý je nejhorší, nebo hovoří o artróze mírné, střední a závažné. Ať už je objektivní (rentgenovým vyšetřením potvrzená) diagnóza jakákoli, subjektivní stav pacienta tomu nemusí zcela odpovídat. Lidé s mírnou artrózou mohou zakoušet silné bolesti a naopak „podrží-li“ člověka s vyšším stupněm onemocnění svaly, překvapí nezřídka svou pohyblivostí i lékaře. „Osteoartrózou trpí asi každý druhý člověk starší 65 let. V České republice jde o 12 % populace,“ konstatuje MUDr. Jiří Neumann, jenž se ve své praxi potkává s artrózou především u sportovců. „Je třeba udržovat klouby ve formě. To platí nejen pro vrcholové sportovce, ale pro všechny, kteří chtějí zůstat aktivní. Na naší sportovní klinice se denně setkávám s pacienty, kteří trpí bolestmi pohybového aparátu. Kolena jsou nejnamáhavějším kloubem v těle a jejich bolest cítíme v běžném životě velmi citelně. Naštěstí je celá řada možností léčení a úlevy od bolesti.“

Terapie změnou

Při mírných potížích s klouby mnohdy stačí změnit styl života. Kolena i kyčle například velmi uvítají každé odlehčení. Chrupavce je možné rovněž „léčebně podstrojovat“, ať už potravinami s vysokým obsahem vitaminu C, D či kolagenu, nebo intenzivněji doplňovat potřebné látky prostřednictvím potravinových doplňků. Značnou úlevu přináší fyzioterapie. Zejména přírodní osvědčené zdroje, jako je například slatina, vracejí ztuhlým kloubům pohyblivost. I když pro závažnější případy osteoartrózy je indikovaná komplexní lázeňská léčba, může ji nemocný podle nové vyhlášky absolvovat pouze jednou za dva roky. Ti, kteří si pobyt v lázních ze své kapsy nemohou dovolit, si naštěstí mohou s dostupnými pomůckami udělat lázně doma.

Zásadní řešení a poslední možnost pro nemocné s těžkou artrózou, která znemožňuje pohyb, ale nezřídka nedovolí ani se vyspat, je celková náhrada kloubu - endoprotéza. Před tím, než se k ní pacient a lékaři rozhodnou, poskytuje naštěstí současná medicína nové možnosti.

Omlazující“ injekce

Viskosuplementace je, jednoduše řečeno, doplnění chybějící synoviální tekutiny do prostoru kloubního pouzdra kloubu. Lékař píchne do artrotického kloubu injekci kyseliny hyaluronové, která se používá v estetické medicíně k omlazení, ale v ortopedii nahradí chybějící kloubní tekutinu. „Takto dodávaná kloubní tekutina napodobuje vlastnosti synoviální tekutiny v mladém organismu. Chrání klouby při pohybu a tlumí nárazy. Tak snižuje bolest a zvyšuje hybnost kolenního kloubu,“ říká Jiří Neumann.

Mezi jeho pacienty patří například trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák. Vrcholové zatížení se na jeho kolenou silně podepsalo. Přiznává, že poslední roky aktivního závodění se bez pravidelných injekcí neobešel a dochází na ně i dnes. „Říkám, že pošlu koleno do lázní, když jdu na injekci,“ směje se. „Lázně“ ale trvají jen pár minut a jedna injekce, jak ukázaly klinické studie i zkušenosti pacientů, pomůže od bolestí až na rok.