Matej Čurko (42), otec dvou dětí, se přitom přátelil s mnoha lidmi ze slovenského Kysaku. Že šlo o zrůdu, nikoho ani ve snu nenapadlo…

Nečekané odhalení přišlo počátkem letošního května, kdy slovenští policisté zveřejnili zprávu o jeho dramatickém zatčení poté, co se jim podařilo zmařit vraždu švýcarského občana.

Matej Čurko se s cizincem dohodl, že ho zabije a sní. „Dohoda zněla, že oběť omámí, bodne do srdce a rozčtvrtí. Zbytky těla měl posypat kořením, aby ho nenašla zvěř,“ informoval tehdy média slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiák.

„Dal bych ti hypnogen nebo něco podobného. Až bys usnula, tak bych tě zadusil. Nebo co si vybereš. Vidět smrt z blízka mě vždycky lákalo. Pak bych tě zakopal, aby nebyly žádné důkazy.“

„Zní to krásně,“ odpověděla tehdy Lucie a v jedné z dalších komunikací pronesla: „Jen doufám, že nejsi nějaký můj zachránce!“

Mladá dívka toužící po smrti je nezvěstná od 3. září minulého roku, kdy se také podle záznamu z počítače vypravila směrem do Košic…

Když policisté díky souřadnicím letos v květnu našli hrob, objevili tam ostatky dvou žen. Chybějící části těl se shodovaly s těmi na fotografiích, které kanibal zaslal do Švýcarska. Totožnost těl by měly potvrdit další expertizy jako třeba analýza DNA.

Kolik životů má Matej Čurko ve skutečnosti na svědomí? Není vyloučeno, že jich bylo více. Slovenský list cas.sk ještě minulý týden přišel s informací, že si slovenský kanibal vyhlédl oběť rovněž v České republice. Měl jí být 22letý Jan z Pardubic, jenž si svou smrt také objednal. Plán byl takřka totožný jako v případě Švýcara a vše patrně „překazil“ zásah policistů.

Mladík si 11. května sáhl na život sám: odešel do vojenského prostoru, kde si vrazil nůž přímo do srdce! A aby toho nebylo málo, z 10. patra pardubické univerzity, kam chodil právě i student Jan, minulou středu odpoledne vyskočil z okna muž. Svým zraněním na místě podlehl.

Lidské maso pochoutkou!

  • Červenec 1991: Policie přišla do bytu Jeffreyho Lionela Dahmera na základě svědectví 18letého Tracyho Edwardse, kterého muž napadl nožem. V bytě bylo několik těl a více než 10 lidských hlav v mrazáku, ledničce i uvařených v hrncích. Ve své výpovědi, která měla přes 160 stan, se přiznal k 15 vraždám!
  • Leden 2007: Francouzský vězeň Nicolas Cocaign zbil, pobodal a udusil svého spoluvězně, poté mu žiletkou otevřel hruď, ze které vyrval část plic a s domněnkou, že je to srdce, ji snědl. Sám varoval, že může být nebezpečný, ale nikdo ho neposlouchal. V červnu 2010 byl odsouzen na 30 let vězení.

Případ Hojer

V české kriminalistice je v souvislosti s kanibalstvím zapsán případ Ladislava Hojera. První vražda se stala v listopadu 1978, kde přepadl 30letou ženu, zabil ji a poté se pokusil na jejím těle uspokojit. Další čtyři vraždy probíhaly podobně. V Brně zabil 18letou dívku, její odřezané pohlavní orgány si odvezl do Prahy a snědl je. Usvědčit se ho podařilo až poté, co popsal vraždu 50leté ženy svému kamarádovi a ten to řekl policii.