„Knihománie se letos koná již popáté. Jsme rádi, že se stala tradicí a je očekávaným pilířem předvánoční knižní sezony. Pro čtenáře je vítaným pomocníkem a zájem nakladatelů i knihkupců o účast v ní stále roste. Uvádí na trh 22 silných titulů, přičemž hned 12 z nich má letos předního českého autora,“ říká Josef Pulchart, obchodní ředitel společnosti Euromedia Group, která Knihománii pořádá.

Mezi tituly tuzemských autorů je i kniha oblíbeného moderátora Marka Ebena, který se svým typickým humorem a nadhledem zpovídá 23 osobností, které byly hostem jeho pořadu Na plovárně.

Až brutálně upřímnou a sarkastickou zpověď od raného dětství po současnost nabízí čtenářům ve své autobiografii Ta zrzavá fotografka Sára Saudková. Milovníci memoárů se mohou začíst také do humorné zpovědi Františka Ringo Čecha či autorizovaného životopisu fotbalisty Davida Lafaty.

Dominik Landsman se představí s pokračováním dnes již kultovního Deníčku moderního fotra a Magda Váňová s románem Herečka. Na dětské čtenáře čeká knížka Z pohádkové postýlky od legendárního tandemu Jiří Žáček – Adolf Born, souborné vydání tří knih o Ferdovi Mravencovi nebo čtrnáctá souborná kniha Čtyřlístku.

Roman Vaněk, jehož kuchařky byly v posledních letech nejprodávanějšími tituly Knihománie, letos představí hned dvě knihy – populárně naučnou publikaci Jídlo s. r. o. a Pražskou kuchařku, která na téměř 700 stranách nabízí 50 receptů doplněných o fotografie a příběhy ze současné Prahy. Novou kuchařku nabízí také Zdeněk Pohlreich, který tentokrát nechá nahlédnout do své domácí kuchyně.

Zahraniční literaturu v letošní Knihománii reprezentuje 10 titulů. Nechybí mezi nimi novinka Haruki Murakamiho, který se představí souborem sedmi povídek Muži, kteří nemají ženy, ani nový případ oddělení Q od dánského autora Jussi Adler-Olsena.

Thrillery zastupuje titul Dívka ve vlaku, který v zahraničí trhá rekordy v rychlosti prodeje a kritici jej přirovnávají ke Zmizelé Gillian Flynn. Napětí čtenáři najdou také v knize Pekelná krev autorské dvojice Rollins & Cantrellová.

Zejména ženské čtenářky potěší nové romány oblíbených britských autorek Jojo Moyesové a Alexandry Potter nebo novinka nejprodávanější slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové.

Literaturu nejen pro náctileté zastupují vánoční příběhy Sněží, sněží, na kterých se autorsky podílel také John Green a román Důvod dýchat Američanky Rebeccy Donovanové.

Novinky Knihománie 2015 se na pultech knihkupectví objeví 22. října. Do 22. listopadu ke každé z nich knihkupec zapojený do projektu zdarma přidá knihu 300 švédských křížovek + 50 osmisměrek. Vedle toho jsou u většiny zúčastněných knihkupců připraveny slevové kupony. Se všemi doporučovanými tituly Knihománie se čtenáři mohou seznámit ve speciální brožuře, kterou jim zdarma poskytne jejich knihkupec nebo na webu knihomanie.cz.

Přehled titulů Knihománie 2015

Marek Eben s obvyklým humorem, nadhledem a taktem
Marek Eben: Marek Eben a hosté Na plovárně (Práh)
Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů.
Objevte, co úžasného dokázali lidé téměř neznámí a jakou tichou radost či bolest v sobě nosí lidé velmi známí. Petr Šabach, Geraldine Chaplinová, Petr Janda, Vavřinec Hradilek, Jakub Vágner, Robert Kvaček a mnoho dalších osobností v celobarevné dárkové knize plné příběhů, myšlenek i fotografií.
Česká současná | 256 stran | 399 Kč

Upřímná a zábavná zpověď stárnoucího rockera
František Ringo Čech: Generace Beatles 2 (Ikar)

František Ringo Čech oslavil sedmdesátku a k narozeninám si nadělil druhou memoárovou knihu. Čtenáře opět pobaví koláž satirických komentářů, dopisů, vzpomínek a rozhovorů z hudebního, divadelního a televizního světa i ryze soukromé a osobité postřehy.
Humor | 496 stran | 299 Kč

Autorizovaný životopis Davida Lafaty
Karel Felt: Kanonýr LAFI (Gutenberg)

Fotbalový kanonýr z jihu Čech má na svém kontě již přes 900 gólů. S neuvěřitelnou lehkostí se zbavuje obránců a dává góly, o kterých se vypráví týdny i měsíce. Svými sportovními výkony, ale i vystupováním mimo hřiště, může být vzorem pro každého malého kluka.
Biografie | 216 stran | 299 Kč

Láska, nenávist a to mezi tím
Sára Saudková: Ta zrzavá (Mladá fronta)

Autorka píše z pohledu malého dítěte, dospívající vzdorovité holky, zamilované ženské, která vstupuje do světa mužů a nestačí se divit. Osudové setkání s Mužem, mateřství bez obvyklých sladkých přívlastků a blížící se tragédie, ke které se nezvratně schyluje. Anebo ne?
Biografie | 296 stran | 299 Kč

Vše o tajuplném vzniku potravin krok za krokem
Roman Vaněk: Jídlo s. r. o. (Prakul)

Kniha boří některé mýty a díky moderním technologiím v mobilních telefonech zároveň zdarma zprostředkovává dobrodružnou cestu výroby nejen stovkami barevných fotografií, ale i krátkými filmy! Školáci tak budou moci během výuky legálně vytáhnout z aktovek své „chytré“ telefony a nechat se filmově přenést do světa výroby. Kniha se tak může stát výbornou učební pomůckou nejen pro malé, ale i velké čtenáře.
Populárně naučná | 192 stran | 399 Kč

Povinná četba nejen pražských labužníků
Roman Vaněk: Pražská kuchařka (Prakul)

Díky zachycení pomyslného zlomku času by tato „kuchařka“ fotografií, příběhů a receptů měla ukázat současnému širokému okolí i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali, co vařili. Téměř 700 stran, 700 fotografií, 90 příběhů, 50 receptů restaurací včetně jídelních lístků významných státních návštěv a receptů pokrmů z Pražského hradu nabízí tato kniha poprvé široké veřejnosti.
Kuchařka | 688 stran | 999 Kč

Od snídaně po večeři, aneb co vaří Zdeněk Pohlreich doma
Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně (Sevruga)

Nejčastější otázka, kterou Zdeněk Pohlreich dostává, zní, jestli doma vaří. „Ano, vařím a rád, i když jako každý mám několik jídel, která vařím pořád dokola.“ Ta nejoblíbenější předkládá v nové kuchařce. Nechá vás nahlédnout nejen pod pokličku, ale i do svého soukromí. Součástí knihy je obrázkový obsah s QR kódem pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.
Kuchařka | 184 stran | 399 Kč

Dárkové balení antistresových omalovánek + ZDARMA pastelky
Jenean Morrisonová: 2x Antistresové omalovánky s pastelkami (Ikar)

Připojte se i vy k celosvětovému fenoménu! Nádherné obrazce světoznámé umělkyně můžete vybarvovat celé hodiny. Vámi zvolené barevné kombinace budou navíc vždy jedinečným originálem. Překrásné motivy si můžete vybarvit přiloženými pastelkami – není tedy nutné na nic čekat, stačí jen otevřít omalovánky a začít!
Zábava | 2x 104 stran | 398 Kč

Murakamiho povídky překročí vaše očekávání
Haruki Murakami: Muži, kteří nemají ženy (Odeon)

Sedm povídek sbírky spojuje téma osamění mužů. Murakami vykreslil trápení hrdinů s jejich osudovými láskami v různém věku a postavení. Všichni se nacházejí v rozličných životních situacích, ale všichni jsou nějak poznamenaní duchem ztracených žen…
Světová současná | 248 stran | 269 Kč

Oddělení Q znovu v pohotovosti
Jussi Adler-Olsen: Nesmírný (Host)

Oddělení Q se pod velkým tlakem vrací k sedmnáct let starému a mimořádně tragickému případu dopravní nehody, při níž byla mladá dívka vymrštěna vysoko do větví stromu. Střízlivě uvažující Carl tentokrát čelí velice záhadnému protivníkovi.
Napětí| 575 stran | 349 Kč

Vše se rozhodne v branách pekla
J. Rollins, R. Cantrellová: Pekelná krev (BB Art)
Po celém světě roste počet vražedných útoků na nevinné lidi. Archeoložka Erin Grangerová i její společníci voják Jordan Stone a kněz Rhun Korza musí rozluštit, co po nich žádá Krvavé evangelium, a následně příkaz splnit, jinak se pekelná brána otevře.
Napětí | 349 stran | 368 Kč

KNIHA ROKU 2015! Thriller trhající rekordy v rychlosti prodeje
Paula Hawkins: Dívka ve vlaku (Ikar)

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den se jí naskýtá letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak…
Napětí | 328 stran | 349 Kč

Originální a zábavné strasti otce na mateřské pokračují!
Dominik Landsman: Deníček moderního fotra 2 (Ikar)

Pokračování nyní už kultovního Deníčku moderního fotra. Nemilosrdný a až brutálně upřímný humor je vlastní i druhému dílu, v němž se z miminka Čeňka stává velice neposedné dítě. Čeněk už chodí (běhá), mluví (má jediné slovo na všechno) a především neunavitelně přemýšlí, čím by svého fotra konečně dostal do blázince.
Humor| 192 stran | 229 Kč

Novinka nejprodávanější slovenské autorky
Táňa Keleová Vasilková: Co to bude? (Noxi)

Jana pracuje v kadeřnictví, její dcera Zorka ve vedlejším kosmetickém salonu. Žijí ve světě bez mužů. Po náhlém úmrtí mladší sestry Marie si Jana k sobě nastěhuje švagra a malou Sáru, svoji milovanou neteř. Život mámy a dcery se tím od základu změní…
Společenský román | 248 stran | 269 Kč

Kdo je na slunci, vrhá dlouhý stín
Magda Váňová: Herečka (Šulc-Švarc)
Román vtáhne čtenáře do vzrušujícího života herečky Žofie Beladové. Největší štěstí našla v lidech, které měla ráda, přestože se v nich i zklamala. Něco se v jejím životě protichůdně opakuje, ale vše doopravdy prožité se nikdy nezmění.
Česká současná | 368 stran | 330 Kč

Romantika, kterou miluje svět
Jojo Moyesová: Dívka, již jsi tu zanechal (Ikar)

Autorka bestsellerů Než jsem tě poznala a Poslední dopis od tvé lásky přichází s příběhem dvou žen žijících v různých stoletích, ale shodně bojujících za to, co milují nejvíce. Dechberoucí příběh lásky, ztráty a obětí vás zasáhne přímo do srdce.
Román o lásce | 432 stran | 349 Kč

Funguje pradávný rituál na zlomené srdce?

Alexandra Potter: Tentokrát to bude jinak (Kristián)
Znáte nejnovější recept Alexandry Potter na zlomené srdce? Až budou na Silvestra hodiny odbíjet půlnoc, hodíte do ohně všechno, co vám připomíná ztracenou lásku, a nahlas vyslovíte přání: „Kéž bych ho nikdy nepotkala.“ Tess Connellyová jej vyzkoušela na vlastní kůži.
Společenský román | 384 stran | 279 Kč

Láska je šancí na vykoupení se z pekla
Rebecca Donovanová: Důvod dýchat (Lucka Bohemia)

Emma patří k nejlepším studentům, ale má spoustu starostí. Musí nosit dlouhé rukávy, aby zakryla své modřiny a nikdo tak nezjistil, jak vzdálený je její skutečný život od dokonalosti. Nečekaná láska ji donutí uvědomit si, že i ona je člověk a zaslouží si plnohodnotný život.
Young Adult | 448 stran | 349 Kč

Vánoční příběhy Johna Greena a jeho přátel
J. Green, M. Johnsonová L. Myracleová: Sněží, sněží… (Yoli)

Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla!
Young Adult | 264 stran | 299 Kč

Souborné vydání tří slavných knih o mravenčím šikulovi
Ondřej Sekora: Knížka Ferdy Mravence (Knižní klub)

Ferda si poradí s pracemi všeho druhu: zapřáhne do kočáru pana Hlemýždě, ochočí si zeleného koníka, uspořádá hostinu pro rodinu malých ploštiček, nešťastně se zamiluje a nakonec jen taktak unikne nespravedlivému výprasku a uprchne do světa. Ale Ferda by nebyl Ferda, kdyby si se vším neporadil.
Pro děti | 224 stran | 349 Kč

Povídání pro snílky z pohádkové postýlky s barevnými obrázky
Jiří Žáček, Adolf Born: Z pohádkové postýlky (Šulc-Švarc)

Kniha přenese děti do kouzelného světa pohádek. Jak přesně to v pohádkovém světě vypadá, zachytil ve svých ilustracích Adolf Born, a co všechno se tam děje, vypráví Jiří Žáček. Jeho pohádková řeč je dětem milá. Je blízká fantazii dětských snílků, kteří mají radost, když tajemství a kouzla pomohou, aby všechno dobře dopadlo.
Pro děti | 192 stran | 399 Kč

Velká souborná kniha příběhů Čtyřlístku z roku 1998
L. Štíplová, K. Ladislav. J. Poborák, H. a J. Lamkovi, J. Němeček: Zábavné příběhy Čtyřlístku (Čtyřlístek)

Čtrnáctá souborná kniha Čtyřlístku vám přináší čtrnáct příběhů čtveřice našich kamarádů. Prožijeme s nimi veselá i vtipná dobrodružství v Africe, pod mořskou hladinou, při filmování, na poušti či v miniaturním světě. Všude tam uplatní svoji chytrost, nebojácnost i humor. S naší novou knížkou se rozhodně nudit nebudete.
Pro děti | 144 stran | 420 Kč

Knihománie je projekt zaměřený na podporu prodeje knih na českém trhu. Inicioval ho přední český nakladatel a distributor Euromedia Group. První ročník proběhl na jaře roku 2012 a úspěšně se opakoval i na podzim roku 2012, 2013 a 2014. V letošním roce proběhne Knihománie již popáté. Více informací na www.knihomanie.cz.

Euromedia Group, k. s. (dále jen EMG) patří mezi největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar, Universum a YOLI. Pod názvem Knižní klub provozuje EMG čtenářský klub, který má přibližně 200 000 členů. EMG je vlastníkem knižního velkoobchodu, internetového knihkupectví bux.cz a obchodu s elektronickými knihami ebux.cz. Od 1. března 1999 je generálním ředitelem společnosti Ing. Andreas Kaulfuss, MBA. Majitelem EMG je společnost Arraviet, s.r.o. www.euromedia.cz