Hlava
Klimatizace může u mnoha lidí vyvolat nejasné bolesti hlavy. Podle posledních zjištění vede dlouhodobý pobyt v klimatizované místnosti také k depresivním stavům.

Čelní dutiny
Při nachlazení z klimatizace často dochází k ucpání čelních dutin a vlivem toho k úporným bolestem hlavy.

Oči
Suchý vzduch z klimatizace má na svědomí podráždění očí, které se v krajním případě mohou zanítit.

Nos
Nachlazení a rýma jsou nejčastějšími průvodci klimatizace.

Krk
V oblasti hrtanu a hlasivek se začne hromadit hlen, což se projevuje chrapotem či kašlem. V horším případě lze onemocnět angínou.

Průdušky
Průdušky jsou oslabeny, může dokonce vzniknout astma, nebo se už existující astma zhoršit. Díky klimatizaci se též může po celé místnosti rozšířit bakteriální nákaza horních cest dýchacích či dojít ke vzniku různých alergií.

Srdce
Při dlouhodobém pobytu v uzavřených místnostech s klimatizací se po čase podle lékařů objevuje vysoký krevní tlak a mohou vzniknout i různé kardiovaskulární choroby.

Ruka
Klimatizace má na svědomí svalovou ztuhlost, svaly jsou málo prokrveny.

Koleno
Jestliže se často přechází z klimatizované místnosti ven a zpět, objevují se bolesti kloubů.

Ledviny
Při nachlazení dochází ke zhoršené funkci ledvin, objevuje se častější močení a možnost zánětu jak močového měchýře, tak ledvin.

KAFE.cz zjistilo: Na co si dát největší pozor u klimatizace?

  • Pozor na prudké změny teplot. Jestliže vystoupíte z klimatizovaného automobilu, v němž je klimatizace nastavena na maximum a venku panují letní horka, může dojít ke kolapsu oběhového systému. Cévy totiž nestačí tak rychle zareagovat na tuto změnu.
  • Mnohdy se osvědčuje kombinovat umělou klimatizaci s klasickým větráním.
  • Pokud máte alergii na kvasinky a plísně, rozhodně byste neměla dlouho setrvávat v prostředí s umělou klimatizací.
  • Filtry v klimatizaci je nutné pravidelně čistit. I přesto může být klimatizace nevítanou zásobárnou nebezpečných mikrobů. V minulosti totiž nebyly výjimečné případy, kdy se cestující v letadle nakazili nebezpečnou chorobou právě vinou klimatizace.
  • Američtí vědci zjistili, že klimatizace může údajně i za přibírání na váze. Podle jejich studie vytváří klimatizace příjemnou teplotu v místnosti a omezuje tak spalování kalorií dané pocením. A následkem je pak tloustnutí.