Kitting má tolik forem, že si v něm své najdou jak nesportovci, tak milovníci adrenalinu. Ti první si mohou vyzkoušet pouštění draka, tedy kitu, na souši. Nepotřebujete žádnou velkou fyzičku, stačit bude školený instruktor, který vysvětlí základní ovládání. Kite se totiž řídí pomocí dvou, anebo čtyřech prvků, které jsou vyvázány do ovládacích vahadel. Velmi rychle poznáte, že nejde o nic složitého – řídit draka zvládnete již po pár minutách. Náročnější částí je samotné startování. K tomu, abyste se s kitem naučili manipulovat, budete potřebovat ještě partnera – ideální je totiž začínat ve dvojici…

Létání po vodě

Poněkud náročnější, avšak velmi oblíbenou variantou, která je přímo ideální pro léto, je tzv. kiteboarding. Pokud ho chcete zkusit, měla byste být milovnicí adrenalinu. Kite vás totiž táhne po vodní ploše, vy jej řídíte a díky němu můžete na vodě skákat či zkoušet různé jiné triky. Na rozdíl od windsurfingu není kiteboarding tak náročný na naučení a můžete s ním dosáhnout skutečných výšin – vyskočit se dá i do šedesáti metrů! Ani vybavení není tak těžké a neskladné – pro kiteboarding budete potřebovat jen vhodný kite. Pořízení vlastního vybavení je však poměrně nákladně – vyjde vás podle typu na cca 10 až 30 000 Kč. Nemusíte ale zoufat, kite se dá i zapůjčit, anebo koupit výhodně v bazarech. A pokud chcete nový, nabízí se i pořízení na splátky.

Tipy Kafe.cz:

  • Chcete si kiteboarding zkusit? Pak se přihlaste do některého ze specializovaných kurzů! Naučíte se základy sportu a vyzkoušíte si práci s kitem. Vybavení vám v kurzech pochopitelně zapůjčí. Více najdete na www.bestkiteboarding.cz.
  • V chladnějším počasí oceníte neoprenový oblek, speciálně určený pro kiteboarding. Mezi nejoblíbenější patří ty o tloušťce 5/3 mm.
  • Nezbytnou součástí výbavy je i trapéz, a to buď sedací, anebo bederní.

S drakem na sněhu i v bugině

Pokud vás kiteboarding nadchne a bude vám líto, že si ho v zimě neužijete, pak můžete vyzkoušet další variantu – snowkiting. V tomto případě budete potřebovat kite, snowboard nebo lyže, trapéz, pořádně teplé oblečení a pochopitelně sníh. Nemusí ovšem jít o žádné vysoké pokrývky, postačí vám 15 cm. K tomu trochu větru, volnou plochu bez stromů a už se můžete prohánět na čerstvém vzduchu. A pokud nebude sníh, nevadí. Pak můžete vzít prkno na kolečkách a vyzkoušet tzv. landkiting! To však není zdaleka všechno. Velmi oblíbenou variantou je také buggykiting. V tomto případě se necháváte vézt na speciálním vozítku, trojkolce, s předním řiditelným kolem, jímž měníte rychlost a směr jízdy. S kity se dá zkrátka vyřádit v každém počasí i věku.

Tipy Kafe.cz

Pro zimní létání s draky můžete zvolit i speciální vybavení, jako je snowkitová bunda, anebo snowkiting board. Nakoupit je můžete třeba na www.kites.cz.