Stanovat volně v přírodě (v Čechách) nemůžete úplně všude. Šumava, Český Les, Jeseníky, Beskydy jsou podobně jako většina oblastí chráněnými přírodními rezervacemi. Vyzkoušejte tedy raději nějaký kemp, kterých je u nás poměrně dost. A nezapomeňte, že kempování není jen levnější forma dovolené, je to bydlení v bezprostřední blízkosti přírody, příjemné oželení určitého komfortu, zábava pro děti.

Proberte to s dětmi

Dříve než někam vyrazíte, vysvětlete dětem už doma, co obnáší spát pod stanem a jaká dobrodružství je mohou potkat. Asi nejlepší bude, když zkusíte s potomky nejprve spát ve známém prostředí, třeba někde na zahradě. Moc si nemyslete, že děti budou po namáhavém dni v přírodě také unavené a že určitě rychle usnou. Vůbec to tak nemusí být. Obvykle upadají do spánku právě tehdy, kdy to nejméně čekáte. Například, když už jste sbalení a potřebujete se přesunout na další místo.

Zabalte jen to nejnutnější

Na pohodový pobyt v přírodě s dětmi s sebou nepotřebujete brát polovinu domácnosti. Neměla by vám chybět základní výbava: stan (nejedete-li do chatového kempu), karimatky, spacáky. Pokud pojedete autem, můžete si zabalit více věcí. Například gril, rozkládací stolek s židličkami, sadu nádobí a náhradní oblečení. Nezapomeňte na baterky, zápalky, nůž. Pokud máte větší děti, s nimiž se budete chtít věnovat turistice a přesouvat se z místa na místo, zvažte svou výbavu. Zkušení turisté vyrážejí na trasy s minimem věcí, protože každé kilo navíc je zátěž. Je rozdíl, vezmete-li si skoro čtyřkilový spacák nebo jen jeden a půl kilový. Podobně je to i s oblečením. Stačí jedny kalhoty a jedno triko. Dnes se už vyrábějí z kvalitních materiálů; jsou lehké, prodyšné a rychleschnoucí. Vydržíte v nich vysoké teploty a přežijete, když se náhodou počasí zhorší.

Předvídejte a plánujte

Než zamíříte do konkrétního kempu, informujte se, jestli je nějak upravený pro pobyt dětí. - Většina ze zařízení nemá zrovna optimální hygienické zázemí, takže například přebalovací pulty nehledejte.

  • Dále myslete na to, kde a jak budete dítěti připravovat jídlo.
  • Jedete-li s batoletem, vezměte s sebou určitě jednorázové plínky. Praní bavlněných plen nemusí být vždy možné.
  • Také se zajímejte, kde je nejbližší lékařská pomoc.
  • Promyslete si, pro případ nepříznivého počasí, náhradní program – čím dítko ve stanu nebo v chatce zabavíte (deskové nebo vědomostní hry, karty, pexeso, zpěv, malování, vyprávění…)

První kempování

Do kempu s sebou berte až dítě starší deseti měsíců. Takto staré dítě už si může dovolenou s vámi užít. Dodržujete-li jeho domácí rozvrh, snáší pobyt pod stanem velmi dobře. První stanování pro něj bude určitě nezvyklým zážitkem a je možné, že se mu to nebude líbit nebo nebude schopno tolik nových zážitků zpracovat jinak než pláčem a zlobením. Jestli dítě první noci v kempu probrečí, nevzdávejte to a vytrvejte.

Odrostlejším dětem už budete muset vymyslet zábavu. V některých kempech sice najdete i dětské hřiště s prolézačkami, houpačkami nebo pískovištěm, ale rozhodně platí, že byste dítě neměli odkazovat na tyto atrakce s tím, že se má zabavit samo. Jako správní rodiče buďte aktivní a využijte přírodu k podněcování zvídavosti vašeho potomka. Zkuste si hrát na indiány, plňte bobříky odvahy, stopujte se navzájem, hledejte zakopaný poklad…

Nocování

Zamyslete se nad tím, jak bude vaše dítě spát. Máte-li malý stan, uložte potomka do spacáku. Můžete si pořídit speciální spacák pro děti nebo klasický spací pytel pro dospělé. (Rozhodnete-li se pro „dospělácký“ sak, podvažte jej pod nohama dítěte, aby do něj nezajíždělo.) Ovšem jezdíte-li do přírody často, vyplatí se koupě dětského spacáku. Přebýváte-li v prostorném stanu, můžete do něj umístit cestovní postýlku. Jsou velmi praktické a dítě neleží přímo na karimatce.

Kam vyrazit do kempu

Děčínsko (Stará Oleška) – autokempink Česká brána, www.ceskabrana.cz
Stany, chatky, karavany; poloha u Národního parku České Švýcarsko, lesy, rybníky, hřiště, restaurace (zajděte na Pravčickou bránu, skalní město v Tisé, rozhlednu na Vysokém Sněžníku)

Jeseníky (Světlá Hora) - kemp Babočka, www.babocka.euweb.cz
Stany, karavany; minikemp a ekofarma leží v CHKO Jeseníky, kolem lesy a louky, horský potok, velmi klidné místo (výborně se hodí pro aktivity v přírodě).

Český ráj (Sedmihorky) - autocamp Sedmihorky, www.campsedmihorky.cz
Chatky, stany, týpí; rybník, hřiště, farma s domácími zvířaty (v dosahu skalní města, hrady, zámky).

Třeboňsko (Staňkov) - autocamp Oasa Staňkov , www.campoasa.cz
Stany, karavany; pěkné sociální zařízení; velké dětské hřiště, rybník, husté lesy (projeďte se úzkokolejkou, navštivte místní hrady, ale pozor na Bílou paní…).

Moravský kras (Sloup v Moravském krasu) – camp Relaxa, www.camprelaxa.cz
Stany, karavany, „širák“; koupaliště, restaurace, sociální zařízení po rekonstrukci (v blízkosti Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, propast Macocha).

Jesenická přehrada (u Chebu) – autocamp Rybářská Bašta, http://rb-camping.cz
Chatky, bungalovy, stany; příjemná restaurace, rybí speciality, čistá přehrada (přírodní rezervace SOOS a Kladská, motýlí farma, lázně, hrady).

(pozn.: jedná se o náhodný redakční výběr)