Jsem blondýna a dělám v bulváru. Denně klopýtám na jehlách do redakce, abych se smečkou dalších krvelačných šmejdů vymyslela novou boudu na naše celebrity. Dnes pár slov k pozdnímu mateřství nejen u celebrit.

Žen, které si pořizují dítě ve vyšším věku, stále přibývá. Kam až ale může tento trend zajít?

Důvody pozdního mateřství

Trend, že si ženy pořizují děti ve vyšším věku, trvá ve světě už poměrně dlouho (k nám postupně dorazil po revoluci – například ještě v roce 1991 byl průměrný věk prvorodiček 24 let, dnes je to 27 let). Důvodů, proč tomu tak je, je v kostce pět a všechny jsou naprosto pochopitelné:

  • Žena posouvá první mateřství na pozdější dobu kvůli studiu a kariéře.
  • Mateřství odkládá z toho důvodu, že nemá vhodného partnera.
  • Žena nemůže otěhotnět, „zadaří“ se až později, třeba po podstoupení léčby.
  • Touží mít hodně dětí – ty nejmladší pak má pochopitelně v pozdějším věku. Nebo už má starší děti odrostlé a chce si pořídit ještě jeden „dáreček“.
  • Žena nalezne v pozdějším věku nového partnera a chce mu dát potomka, i když z předchozího vztahu už děti má.

Slavné mámy v letech

Všechny tyto případy samozřejmě platí i na slavné herečky, zpěvačky, modelky... Dokonce se dá říct, že právě ony tento trend zavedly – vždyť právě v šoubyznysu je starších matek požehnaně (a jsou samozřejmě nejvíc vidět). Posuďte sami: Herečce Susan Sarandon se narodilo poslední ze tří dětí ve věku 46 let. Další hvězdy, Gina Davis a Holly Hunter, porodily dvojčata krátce před 48. narozeninami. Fotografce Annie Leibovitz se narodila dcera dokonce v 51 letech! Nyní je ve 47 letech těhotná již zmíněná Kelly Preston a vzhledem k loňské tragické smrti jejího syna Jeta jí nelze než přát, aby vše dobře dopadlo. U nás je nejslavnější matkou „ve věku“ Bára Basiková, která porodila syna Teodora ve 46 letech. A zdá se, že jí to opravdu svědčí!

Kdy už je fakt pozdě?

Mít dítě po čtyřicítce, či dokonce po pětačtyřicítce není dnes nic divného. V souvislosti s možností umělého oplodnění se ale bohužel objevují už opravdové extrémy, nad kterými zůstává rozum stát. Před pár týdny se objevila zpráva, že v Indii porodila žena trojčata v 66 letech. Nejstarší matkou světa je pak další Indka, která porodila před 18 měsíci v 71 letech a která prý nyní umírá. Loni v červenci zemřela Španělka Carmen Bousada, která porodila v 67 letech a pak po sobě zanechala dva dvaapůlleté sirotky! Tady už nezbývá než apelovat na zdravý rozum nejen žen, ale především lékařů, kteří jim v tak opravdu pozdním věku s otěhotněním pomáhají. Česko má naštěstí pro umělé oplodnění přísný řád – lze ho podstoupit do 48 let. Chce se mi říct, alespoň jeden náš rozumný zákon!
A co si o tomto tématu myslíte vy?