Osahávala jsem radiátory, které byly jen lehce vlažné a následně častovala pracovníky tepláren, nebo kdo to má vlastně na starosti vytápění, hodně jadrnými výrazy. Maminka by mě pokárala, rozhodně se nehodily pro dámu. (ty výrazy)

To už jsem týden spala v kulichu a večery trávila po kouřem smradlavých, ale vyhřátých barech. A když jsem nikoho nesehnala na zahřívací tah, strávila jsem večer ve vaně, kam jsem si připouštěla horkou vodu. Pět hodin! Nechtějte vědět, jak jsem po takovém večeru vypadala. Scvrká jak stařenka a mezi prsty mi málem začaly růst blány. Bary zase měly tu nevýhodu, že jsem se po čtyřech dnech ploužila jak zombie, i přes pravidelnou hygienu jsem začala zapáchat a v práci si začali šuškat něco o psychické labilitě a protialkoholní léčbě.

Pak jsem potkala na chodbě souseda a nenechala si ujít příležitost zanadávat si na teplárny, nebo kdo to topí. Jen jsem spustila, zpražil mě informací, že jemu doma topení hřeje. A jestli prý nemám to své zavzdušněné.

Cože? Pak jsem si vybavila, že ten pojem jsem už někde slyšela. Od otce. Jenže jak to má ženská nezkušená, první rok bydlící sama sakra vědět? Pořád se něco učím. Vysoká životní. Ale jak se to dělá, je to složité? Drahé? Musí se pozvat odborník?

Vyzvídala jsem dál. Prý to tak složitá operace není, odvzdušnění zvládne i dítě, pravil soused. Takže mám šanci! Víc jsem se nedozvěděla, protože ta jeho babizna už nás pět minut poslouchala za dveřmi, a když nabyla dojmu, že pod záminkou nějakého odvzdušnění se snažím jejího pětapadesátiletého, proplešatělého štramáka s pivním pupkem odtáhnout k sobě do bytu, znásilnit a odloudit, vřítila se na chodbu a doslova ho odstrkala domů. Mě probodla několika pohledy.

V jednom měla pravdu, opravdu jsem se ho chystala vlákat od bytu, ale ne za účelem svádění. Mně šlo jen o to zatracené odvzdušnění.

Jak na to?

  • V bytovkách a panelácích se to týká hlavně vyšších pater (já bydlím v šestém ze sedmi). Zavzdušněný radiátor poznáte jednoduše – jeho horní polovina nebo celý je studený, i když dodávky tepla byly obnovené.
  • Příčinou jsou vzduchové bubliny, které se usazují v nejvyšším bodě. Důvodem je obvykle netěsnost ve svárech trubek mezi jednotlivými radiátory. I když voda nekape, časem se nějaký vzduch do soustavy dostane a tropí neplechu.
  • V bytových domech se může stát, že budete odvzdušňovat i několikrát za sezónu.
  • Pokud máte vícepodlažní byt, začněte od nejníže položeného radiátoru, končete nejvýše položeným
  • Před odvzdušněním si připravte hrníček a hadr na podlahu. Hadr umístěte pro jistotu pod ventil, do hrníčku budete odchytávat vodu unikající spolu se vzduchem z radiátoru.
  • Odvzdušňovací ventil najdete nahoře na boku radiátoru, povolte ho.
  • Začne unikat vzduch a voda, když poteče už jen voda, znamená to, že radiátor je odvzdušněný.
  • Pokud ventil na radiátoru není, budete si muset objednat instalatérskou firmu, která ho nainstaluje.

Hodně štěstí a teplou zimu.