Jedna tvrdí, že pokud by se ocitl ve špatném stavu, přestalo by se prý dobře dařit i Čechům. A kdyby se zastavil, hrozila by nám katastrofa! Co je na tom pravdy, se možná brzy dozvíme…

Turisty tolik obdivovaný orloj se letos v dubnu kvůli nutné opravě zastavil - byť na pouhých 20 dnů. Na věži radnice probíhala sanace omítek a jako odměna za čekání začal po 66 letech pokažený zlatý kohout na stroji času zase mávat křídly. Máme se tedy obávat nějakých děsivých událostí?

Když se samy od sebe na silvestra roku 2001 porouchaly jedny z věžních hodin, následující srpen přišly tisícileté povodně.

Ale na druhou stranu, když se na něm v letech 1994 a 2005 prováděly opravy, k žádným tragédiím nedošlo. Že by se kletba vztahovala jen na nečekaná samozastavení?

Vysvětlení až v roce 1962

Fakt je, že spousta tzv. orlojníků se o něj v historii odmítala starat či se této funkce vzdala. Je možné, že byli ovlivněni pověstí o hodináři Janu Růže (známém jako mistr Hanuš), který měl roku 1490 orloj vytvořit.

Radní prý dostali strach, že by ho mohl vyrobit i pro jiné město, a tak ho nechali oslepit. Než zubožený mistr zmizel, požádal svého pomocníka, aby ho zavedl k vnitřní části hodin, vložil do ní ruku a dalších sto let nebyl nikdo schopen stroj opravit kvůli jeho složitosti.

Že se jedná o pouhou legendu, vyvrátila až roku 1962 nalezená kniha s opisem německé listiny z roku 1410. Radnice v ní děkuje Mikulášovi z Kadaně za dobrou práci, astronomické hodiny stručně ale přesně popisuje a za odměnu dává hodináři dům a roční plat.