S partnerem jsme tři roky. Když ze začátku vztahu řešil svou bývalou, nevadilo mi, připadalo mi to normální, protože se jednalo o čerstvou záležitost. Jenomže jeho zájem o ni nepolevil – právě naopak. Je s ní pořád v kontaktu, chodí s ní na kávu, píše jí SMS a v peněžence má její fotku. Když se ho na to zeptám, tvrdí, že jsou jen kamarádi, a že miluje mě. Jenomže mě to začíná strašně štvát, už o ní nechci slyšet a nevím, jak se k tomu postavit,“ postěžovala si nám slečna Lada (25).

Vztah s bývalou: Pozor, když mu nejde z hlavy

Vztahy partnerů s »bývalkami« nebývají vždy jednoduché. Zvlášť pokud pro něho vztah stále neskončil a se svou ex je v kontaktu. Problém pak nastává v případě, že vše začíná přesahovat únosné meze. Určitě není v pořádku, aby za ní běžel na každé zavolání, po večerech si psali zprávy a její fotky měl všude, kam se podíváte.

  • Odborníci jsou za jedno v tom, že je třeba zpozornět, pokud vás začne s ex srovnávat a snaží se vás předělat do její podoby, když o ní neustále mluví a chválí, co kdy udělala a uvařila (samozřejmě lepšího než vy) a pokud je s ní neustále v kontaktu – volají si, píšou zprávy, maily, chatují, píšou na Facebooku apod.

Boj s bývalou: Hlavně buďte trpělivá

Máte podobný problém? Pak je třeba pokusit se »bývalku« vyhnat z jeho hlavy. A protože radikálně a naráz to asi nepůjde, budete se muset obrnit velkou dávkou trpělivosti. Teprve když partner pozná, že vy jste ta žena, která s ním vydrží v dobrém i ve zlém, zatímco jeho bývalá ho jen citově vydírá anebo mu vyhrožuje a dělá hysterické scény, máte vyhráno.

  • Pokud se ale uchýlíte ke scénám, výhružkám, výlevům a ultimátům vy, vašemu vztahu to spíše uškodí – ona totiž bude ta hodná, která mu jako jediná rozumí.

Tipy KAFE.cz:

Jak vystěhovat »bývalku« z jeho hlavy (a života)

  • Zameťte stopy. Nastěhovala jste se k partnerovi, ale všude jsou stopy po jeho bývalé? Udělejte radikální řez. Jednou si vybral vás, a tak pro ni už není místo. Dejte pryč vše, co bylo její – zbytky kosmetiky, oblečení, fotky a další.
  • Nepomlouvejte ji. Pokud se uchýlíte k taktice pomlouvání, dvakrát dobře neuděláte. Nezapomeňte, že ta špatná, která nasazuje, budete vy. A i kdyby to, co o jeho ex říkáte, byla sebevětší pravda, nepřehánějte to s pomluvami a nasazováním proti ní.
  • Nestaňte se její kamarádkou. Bývalé partnerky dokážou být pěkně rafinované, zvlášť pokud jim o partnera stále jde. A tak hledají různé cesty, jak mít bývalého pod kontrolou. Spřátelit se s jeho současnou přítelkyní je přece ta nejlepší cesta! Vy se ale nedejte – držte si od ní odstup, nekamaraďte se s ní a už vůbec se jí nesvěřujte, protože si můžete být skoro jistá, že by se to obrátilo proti vám.
  • Domluvte se, ale nedávejte ultimáta. „Buď já, anebo ona,“ tato radikální věta často vylétne z úst zoufalé ženy, jejíž partner se až nepřiměřeně stýká se svou ex. Na ultimáta ale dejte pozor – muži je nemají rádi a může se stát, že raději vezmou zpátečku, jen aby od vás (a scén s tím spojených) měli klid. Zkuste se s partnerem spíše v klidu domluvit, řekněte mu, co se vám nelíbí, a stanovte si hranice, co už je pro vás příliš.

KAFE.cz zjistilo:

Jsou 3 druhy ex. Do kterého spadá ona?

  • Super kamarádka. Ta, se kterou si po rozchodu snaží za každou cenu zachovat přátelství a chce se kamarádit. Odborníci radí – pokud váš partner takovou ex má, nedělejte mu scény, nevyčítejte. Jinak vy budete ta, která mu nerozumí a on bude stále víc tíhnout k ní. Musí přijít sám na to, že přátelství nebude fungovat, pokud se mu zhroutil vztah.
  • Emoční vyděrač. Tato »bývalka« dokáže ze života udělat peklo. Partnera citově vydírá a snaží se s ním manipulovat, často se jí to také daří. V tomto případě se mu snažte vše vysvětlit, ale držte si odstup a s jeho ex se nestýkejte.
  • Nebezpečná hysterka. Otravná, nebezpečná a mnohdy i nemocná. Taková je hysterická ex, která dělá scény, kde se dá, a vyhrožuje partnerovi i vám. Společně s partnerem táhněte za jeden provaz, vytrvejte a pokud domluvy nepomohou, vyhledejte pomoc odborníků.