KVASINKY SE NESMÍ PŘEMNOŽIT

Ústa, pohlavní ústrojí a močové cesty jsou zase častým místem výskytu kvasinkové infekce. Typicky ji dostaneme po braní antibiotik, která naruší přirozenou tělní mikroflóru. Kvasinky mohou člověka napadnout i systémově a způsobovat i příznaky, které si s touto houbou obvykle nespojujeme, a to trávicí, nervové a jiné. Kvasinka také někdy bývá odpovědná za bolavé, rozpraskané koutky. Ty ale mohou být osídleny i jinými bakteriemi. Rizikovým faktorem pro přemnožení kvasinky je stres, přílišná konzumace bílého cukru, léčba antibiotiky. Prevencí zase dieta s co nejmenším množstvím bílého cukru, konzumace probiotik, relaxace a vyhýbání se alkoholu.

POZOR NA BAKTERIE

Mezi bakteriální infekce kůže patří například impetigo, velmi nakažlivá nemoc, která se často šíří v dětských kolektivech, růže, typická zase naopak pro starší věk a způsobená většinou zavlečením bakterií rodu streptokoků do kůže, nebo záněty nehtových lůžek, které se nevyhýbají nikomu, ale sklon k nim mají například lidé, kterým mají tendenci nehty zarůstat.

MĚJTE PRVNÍ POMOC DOMA

Pokud vás postihnou lehčí a především lokální nepříjemnosti výše popsaného druhu, vždy je dobré mít doma nějaký volně prodejný preparát, který může v počátcích onemocnění pomoci. Podle druhu obtíží jsou to například nejrůznější dezinfekční mastičky, roztoky nebo čípky, jako například Betadine – tato dezinfekce nepálí a existuje ve všech třech těchto formách. Její přesné použití na konkrétní kožní obtíže vám poradí kožní lékař, gynekolog, praktický lékař nebo lékárník. Každopádně je účinná proti širokému spektru bakterií a plísní a mnohdy může problém i vyřešit a pomoci tak předejít léčbě lokálními či celkovými antibiotiky. Pokud se stav nelepší nebo je rozsah onemocnění větší, je vhodnější návštěva lékaře, který vám předepíše léčbu přímo na míru.